Rober Koptaş: "Barış için gerekli adımları kimse atmıyor"

Rober Koptaş: 'Muhalefetin ve medyanın tavrı çok önemli. Zorlanmadığı sürece hükümet risk almayacak, adım atmayacaktır. Gazetecinin görevi bir siyasi düşünceye destek olmak değildir. Gazeteci hiçbir şeye devlet gözüyle bakmamalı. Gazeteci gerçeğin peşindedir. Enis Berberoğlu'nun verdiği poz, bunca kanın aktığı bir ülkede utanç vericidir... O bölgede Şemdinlililer piknik yapabiliyor mu yapamıyor mu? Önemli olan budur...'

Hayata farklı siyasal pencerelerden bakan dört isim; gazeteci-aktivist Hakan Albayrak, iddialı akademisyen Mehmet Karlı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş ve Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Baydar analizleriyle Sıcak Temas'ta gündemi değerlendirdi.

Beytüşşebap saldırısı

YAVUZ BAYDAR: Zaten epeydir şiddet sarmalının içindeyiz. Artan acılarla yaşamaya hazırlıklı olmalıyız. Bölgesel şabbihalaşma yolunda ilerleyen bir bölge var.

ROBER KOPTAŞ: Türkiye’de Kürt meselesi samimiyetsiz bir şekilde tartışılıyor. Sorumluluk hissiyle kimse hareket etmiyor. Türkiye'de barış tüccarlığı yapılıyor. Barış için gerekli adımları kimse atmıyor. Devlet içinde de Kürt hareketi içinde de bu kanın durması için gerekli adımları atmayan herkes sorumludur. Önce şiddetsizlik siyaseti geliştirilmeli. Sözün bittiği yer deniyor, söz bitmez...

Başbakanın açıklamaları

ROBER KOPTAŞ: Siyaseti kimsenin ayaklar altına almaya hakkı yok. Siyaseti zorlamayacaksak nereden konuşacağız... BDP'yi bir kalemde silip atmak bir başbakanın izleyeceği yol olmamalı. Uzun vadeli bakıldığında, geç kalmış olsa da bazı reformlar bir şeyler olabileceğini gösterdi.

YAVUZ BAYDAR: Kürt meselesinde söylenmedik laf önerilmedik çözüm kalmadı. Kürt meselesinde siyasal süreç yavaş yavaş donuyor ve tıkanıyor. Şiddet yeni anayasa sürecini de donduruyor.

HAKAN ALBAYRAK: Yeni bir OHAL uygulaması sorunu 50 sene daha uzatır. MHP’nin OHAL talebi perspektifli bir öneri değil. PKK’nın şiddetini hiçbirşey maruz gösteremez.

Kürt sorunu kritik dönemeçte

YAVUZ BAYDAR: Türkiye'nin Kürt sorununda artık zaman harcama lüksü yok. Habur kazası yaşandı, geri adım atıldı. BDP’nin oyunda kımıldama yok. Bana göre müzakere bitmiştir. Kürtlere hakları yeni anayasayla verilmeli. En büyük risk, risk almamak.

ROBER KOPTAŞ: Mecliste hakların verilmesi tek başına yetmez. Meclis'te verilecek haklar garanti altına alınmalıdır. Bir taraftan diyaloğun yürümesi gerekiyor.

MEHMET KARLI: Kürt sorunu ile PKK sorunu ayrılamaz aşamaya geldi. Hükümet ise MHP tabanına oynuyor. Bu kadar yüksek oy almış bir hükümet risk almayacaksa kim risk alacak? Meclis'in artık toparlanması gerekiyor. Meclis aktif olarak işin içine sokulmalı.

Milletvekili dokunulmazlıkları

MEHMET KARLI: Yeni yasama yılında dokunulmazlıklar kalkacak mı?

ROBER KOPTAŞ: Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması 20 yılın heba edilmesi anlamına gelir. MHP’nin sığ siyasetini reddetmeliyiz. Kürt meselesinde BDP’lilerle siyaset yapılmayacaksa kiminle yapılacak? BDP'yi yalnızlaştıracak eylemlerden kaçınılmalı. Tüm iktidarlar gibi Ak Parti’nin de eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kürt sorununu sadece AK Parti çözemez. Ak Partinin ne olursa olsun oy kaybetmeye tahammülü yok. Muhalefetin ve medyanın tavrı çok önemli.

YAVUZ BAYDAR: Van’daki fotoğraf parti kapatmak için yeterli. PKK’nın kampanyası bütün süreci felç etmek amaçlı. Van’daki fotoğraf bana tesadüf gelmiyor. BDP ve AK Parti arasında sivil siyasi müzakere olması gerekli. Bütün kanallar kullanılarak iki parti birbiriyle konuşmalı. Geleceğe yönelik politika yapılmalı. Sivil müzakere sürecinin açılması lazım.

ROBER KOPTAŞ: Başbakan ve hükümet, ulusalcı ve milliyetçi-muhafazakar muhalefetin ayaklarını kaydırabileceğinden kaygılanıyor. Biz Erdoğan'ın Batılı anlamda demokrat bir başbakan olduğunu mu düşünüyoruz ki ondan bazı adımlar bekliyoruz...

Medyanın tavrı

ROBER KOPTAŞ: Muhalefetin ve medyanın tavrı çok önemli. Zorlanmadığı sürece hükümet risk almayacak, adım atmayacaktır. Gazetecinin görevi bir siyasi düşünceye destek olmak değildir. Gazeteci hiçbir şeye devlet gözüyle bakmamalı. Gazeteci gerçeğin peşindedir. Enis Berberoğlu'nun verdiği poz, bunca kanın aktığı bir ülkede utanç vericidir... O bölgede Şemdinlililer piknik yapabiliyor mu yapamıyor mu? Önemli olan budur...

YAVUZ BAYDAR: Berberoğlu'nun fotoğrafı neyi hedefliyor? Fotoğraf Demirtaş’a cevaben çekilmiş bir fotoğraf. Şehit sayısı bu yükseklikte devam ederse risk alma marjı azalır.

HAKAN ALBAYRAK: Ben Kürt meselesinde Tayyip Erdoğan'ın her zaman bir sürpriz yapabileceğine inanıyorum. Habur açılımı çözüm için büyük bir şanstı. BDP vekilleri cezaevine gondermek bir işe yaramaz. Tayyip Erdoğan Türkiye’nin en devrimci siyasetçisidir. Başbakan Oslo sürecine sahip çıkmıştır. Başbakan yeni bir açılım sürprizi yapabilir.

MEHMET KARLI: Risk almayan devrimci olur mu? Hükümet BDP'yi dövdükçe dövdü. Bunu yaparken aynı zamanda PKK ile görüşüyordu... BDP'li siyasetçi olmak her iki taraftan tokat yemek anlamına geliyor. BDP zor durumda bırakılıyor. Bu ülkede Uludere sosyal medya sayesinde haber olabildi. % 49 oy alan bir parti risk almaktan çekiniyorsa başbakanın karşısına çıkan gazeteciler başbakandan hesap sormalı.

Akil insanlar girişimi

ROBER KOPTAŞ: Akil insanlar konusunda çok hayale kapılmamak lazım. Bir yol haritası belirleme konusunda destek olabiliriz.

YAVUZ BAYDAR: Süreç toplumun sinir uçlarıyla oynayan bir kan davasına dönüştü. CHP risk taşıyan bir adım attı. Bunu yarım yamalak yapmamlıyız, bir hakikat komisyonu kurulmalı. Bu sivil toplumun yapabileceği birşey olmaktan çıktı.

HAKAN ALBAYRAK: Akil adamlar girişiminin doğru olmamasına üzüldüm.

ROBER KOPTAŞ: Maalesef hala çözüm ve barış noktasına çok uzağız. Yapmamız gereken bebek adımları atarak ayaklarımızı yere basmak.

YAVUZ BAYDAR: Öncelik ölümlerin biran önce durmasını sağlamak olmalı...

Suriyeli mülteciler krizi

YAVUZ BAYDAR: Mülteci krizi kötü bir yere gidiyor. Arap Birliği mülteci krizini neden seyrediyor?

HAKAN ALBAYRAK: Hükümet artık mültecileri içeri almıyor. IHH yardımları sabote ediliyor.

MEHMET KARLI: Neden bazı kamplara giriliyor da bazılarına girilemiyor?

ROBER KOPTAŞ'IN HALEP İZLENİMLERİ

ROBER KOPTAŞ: Suriye'de Halep rejimin kontrolünde. Halep'e gazeteci kimliğimle girmedim. Halep'te olağanüstü durum devam ediyor. Halep'te yakalanan muhalifler halka linç ettirildi... Orada insani dramlar yaşanıyor. Üstelik yakında kış gelecek... Halep’ten Suriye’nin geleceği için umutsuz döndüm. Kürt mahallelerinde herşey daha normal görünüyordu. Ermeniler tarafsızlık kararı almış durumda. Asala açıklamasının bir istihbarat işi olduğunu düşünüyorum. Asala kendini lağvetti. Ermeniler ile Türkler arasındaki gerginlik kışkırtılmak isteniyor.

 

(SKYTURK360.com)

Kategoriler

Güncel Basın Gündem