Suriye Ordusu, Halep vilayetinin neredeyse tamamında kontrolü sağladı

Suriye hükümetine bağlı kuvvetler, Halep vilayetinin batı kesiminde Türkiye'nin desteklediği muhaliflerin elinde bulunan toprakların büyük bölümünü geri aldı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı savaşan muhalifleri destekleyen Türkiye iki hafta içinde 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıların ardından Suriye hükümet güçlerinin geri çekilmesi talebinde bulunmuştu.

Ankara, Suriye hükümet güçlerinin ay sonuna kadar muhaliflerin elindeki İdlib bölgesinde elde ettikleri mevzilerden geri çekilmemeleri halinde Esad güçlerini Türkiye'nin kendisinin püskürteceğini Moskova'ya bildirdi. Ancak Pazar günü Rus savaş uçakları Halep vilayetinin batısında kalan muhaliflerin kontrolü altındaki kasabalara ağır hava saldırıları düzenledi.

Aktivistlerin verdiği bilgiye göre kasabalar daha sonra İran'ın desteklediği milis kuvvetlerin eline geçti.

Muhalif kaynaklar, Anadan ve Haritan kasabaları dahil olmak üzere bölgedeki muhalif güçlerin geri çekildiğini bildirdi.

İç savaşı sahadaki kaynaklardan izleyen Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'nün başında bulunan Rami Abdulrahman, "Sekiz yıldır tek bir köyü alamadıkları bölgeyi bir günde ele geçirdiler. Bölgedeki rejim güçleri çok hızlı ilerliyor. (Muhalif) askeri gruplar bölgenin büyük bölümünden çekildi" dedi.

Abdulrahman'ın verdiği bilgiye göre hükümet güçleri bölgede 13 köyü ele geçirdi.

Esad güçlerinin bu son kazanımları, ülkenin iki büyük kenti Halep ve Şam'ı birbirine bağlayan M5 karayolunda 2012 yılından bu yana ilk defa kontrolü ele geçirmelerini izledi.

Diğer taraftan Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhalif güçlerin kaybettikleri mevzileri ele geçirmek için başlattığı karşı saldırı da devam ediyor. Anadolu Ajansı'nda dün yer alan habere göre asker, tank ve askeri araçlardan oluşan 100 araçlık bir konvoy İdlib'e vardı.

Türkiye'nin İdlib bölgesinde Rusya ile 2018 yılında yaptığı anlaşma kapsamında askeri gözlem noktaları bulunuyor. Ancak bu gözlem noktaları cephe hattının gerisinde kaldı. Türkiye gözlem noktalarını kuvvetlendirmek için binlerce asker ve yüzlerce konvoy silah ve askeri ekipmanı bölgeye gönderdi.

Gelişmenin ardından Halep'te dün gece  şehrin batı ve kuzey kesimlerinde sevinç gösterileri düzenlendi. (Reuters, SANA)

Kategoriler

Güncel