Koronavirüs için aşı deneylerine başlanıyor

Aşının geliştirilmesinin 1 yıl ile 18 ay arasında bir zaman alabileceği belirtiliyor.

Associated Press haber ajansında dün yer alan ve  ABD'li hükümet yetkilisine dayandırılan habere göre koronavirüse  karşı koruma sağlamak üzere geliştirilen aşıyı değerlendirmek  için yapılacak klinik deney bugün başlayacak.

Haberde Ulusal Sağlık Enstitülerince fonlanan yeni tip  koronavirüs (Kovid-19) aşısının testinin Seattle'daki Kaiser Permanente Sağlık Araştırma Enstitüsünde yapılacağı ve ilk  deneğin aşıyı bugün deneyeceği ifade edildi.

AP'de yer alan habere göre kamu sağlık yetkilileri aşının  geliştirilmesinin 1 yıl ila 18 ay zaman alabileceğini açıkladı.

Öte yandan ABD’nin koronavirüs aşısı üzerinde çalışan Alman biyoteknoloji firması CureVac’a araştırmalarını ABD’nin kullanımına sunması için para teklif ettiği haberlerine Berlin sert tepki gösterdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’nin aşının haklarını satın almasını istediği yönündeki haberler üzerine, "Bu virüsü sadece birlikte yenebiliriz. Birbirimize karşı değil" dedi.

Funke medya grubu gazetelerine bir açıklama yapan Maas, "Alman araştırmacılar ilaç ve aşı geliştirmede lider bir rol oynuyor ve başkalarının ayrıcalıklı sonuçlara ulaşmasına izin veremeyiz" diye konuştu.

ABD'li bir yetkili ise haberlerin "abartıldığını" öne sürerek "ABD hükümeti aşı konusunda yardım edebileceğini söyleyen 25’ten fazla şirketle görüştü. Bu şirketlerin çoğu zaten hali hazırda ABD fonu alıyor" diye konuştu. ABD'li yetkili ABD’nin aşıyı sadece kendisi için istediği iddiasını da reddetti ve bulunacak bir çözümün bütün dünya ile de paylaşılacağını aktardı.

(Reuters, Ntv)

Kategoriler

Güncel