Bosna'da dualar 'dünya barışı' için

Saraybosna'da, dinler ve kültürler arası diyalog konferansı kapsamında, 300 metrekarelik alandaki cami, kilise ve sinagogda aynı anda barış için dua edildi. Saraybosna'da bir araya gelen dünya üzerindeki tüm dinlerin temsilcileri, dünyaya barış ve birliktelik mesajı gönderirken duaların ardından bir de yürüyüş düzenledi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, iki gün önce başlayan dinler ve kültürler arası diyalog konferansı kapsamında, 300 metrekarelik alandaki cami, kilise ve sinagogda aynı anda barış için dua edildi.

Saraybosna'da bir araya gelen dünya üzerindeki tüm dinlerin temsilcileri, dünyaya barış ve birliktelik mesajı gönderdi. Başkent Saraybosna'nın tarihi Başçarşı semtindeki 300 metre karelik alanda bulunan cami, Katolik kilisesi, Ortodoks kilisesi ve sinagogda aynı anda barış duası yapıldı.

Katolik ve Ortodoks Hristiyanlar barış duasını Saraybosna'daki 'İsa'nın Kalbi Kilisesi'nin önündeki meydanda gerçekleştirdi. Her iki mezhepten çok sayıda katılımcının toplandığı meydanda, dünyada barış, huzur ve hoşgörünün hakim olması için birlikte dua edildi.

Hristiyanlar'ın toplandığı kiliseye sadece 100 metre uzaklıkta bulunan Osmanlı eseri Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde yapılan duada da eller tüm dünyada savaşların durması ve insanların mutluluğu için açıldı.

Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde Irak, İran, Mısır, Suriye, Lübnan ve Pakistan'dan çok sayıda din adamının katılımıyla gerçekleştirilen duayı Bosna Reis-ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç yaptırdı.

Din adamları duadan sonra birlikte yürüdü

Saraybosna Sinagogu'nda gerçekleştirilen ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen Yahudilerin katıldığı duayı ise Bosna Hersek Yahudileri Birliği Başkanı Yakob Finci yönetti.

Finci, duadan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün yapılan bu duanın tüm dünyaya Saraybosna'dan barış mesajı göndermeyi amaçladığını söyledi.

Yakob Finci 'Bu topraklarda 500 sene beraberce yaşadık. Umuyorum ki 500 sene daha aynı şekilde barış içerisinde yaşamaya devam edeceğiz. Bu tür buluşmalar dinler arası diyaloğun devam edeceğinin güçlü bir işaretedir' dedi.

Konferansa katılan Budistler ise dualarını Saraybosna Sanat ve Edebiyat Müzesin'de gerçekleştirdi.

Bütün mabetlerdeki duaların sona ermesiyle farklı dinlere ait dini temsilciler ibadethanelerinden çıkıp şehir merkezinde hep birlikte yürüdü.

(AA - Sarajevo)

 

Kategoriler

Güncel Dünya