Milli Gazete dinler arası diyalogu eleştireyim derken…

Diyalog karşıtı faaliyetleri yayın politikası belleyen ve kimi zaman kurumları veya kişileri hedef göstermeyi alışkanlık edinen Milli Gazete'nin hedefinde ‘dinler arası diyalog’ çalışmaları yer almaya devam ediyor. Antalya'daki Dinler Bahçesi'nden yola çıkarak 'İfsad Bahçesi' başlığını atan gazete, tüm diyalog faaliyetlerini 'ifsad' olarak nitelendiriyor.

Okurlarını bilgilendirerek görünen tehlike (!) hakkında uyarı yapan Milli Gazete, öteki taraftan bakıldığında dinlerarası diyalog faaliyetlerinin son durumu hakkında bir derleme yapıyor.

Gazetedeki haber şöyle;

Dinlerarası diyalog adı altında devam eden ifsad faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor. Antalya'da açılan 'Dinler Bahçesi', Şanlıurfa'da düzenlenen 'Hz. İbrahim'in Yolu Konferansları, Fransa'da açılan eşcinsel camii, 'İbrahimi Dinler' aldatmacası derken, şimdi de kilise ile cami ortak bir mekânda buluşturuluyor.

Dinler bahçesi meyve verdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Valiliği, Nusaybin Belediyesi, Çekül Vakfı ve Süryani cemaatince 12 yıl önce başlatılan ''İnanç Parkı Projesi'' ile Mor Yakup Kilisesi ve Zeynelabidin Camii düzenlenerek ortak bir mekânda buluşturuluyor. Projenin amacı hiç de yabancı değil. Dinler, insanlar ve kültürler arasındaki barış, kardeşlik ve hoşgörüyü vurgulamak amacıyla geliştirilen proje kapsamında, çalışmalar aralıksız sürüyor. Kimse kilise ile caminin neden ortak bir bahçede buluşturulmak istendiğini sormuyor.

Aynı tezgâh Mardin'e kuruluyor

2004 yılında Antalya Belek'de içinde üç dinin ibadethanesinin bulunduğu 'Dinler Bahçesi', 'Hoşgörü Merkezi' adı altında açılmış, Şanlıurfa, Antalya ve Hatay'ın ardından bir dinler bahçesi de Kuşadası'nda yapılmıştı. Belek'teki açılışa katılan Türkiye Katolik Kiliseleri Temsilcisi Alphonse Sammut, 'Cumhuriyet Türkiyesi'nin tarihinden bu yana ender sayılabilecek bu açılışta bulunmak benim için büyük mutluluk. 80 yıldır hiçbir kilise inşa edilmemişti' diyerek projeden duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. Benzer bir durum şimdi Mardin'de yaşanıyor.

Nusaybin ilçesinde, Mor Yakup Kilisesi ile Zeynelabidin Camisi'nin bir mekânda buluşturulması amacıyla uygulamaya konulan ''İnanç Parkı Projesi'' kapsamında kazı çalışması başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Valiliği, Nusaybin Belediyesi, Çekül Vakfı ve Süryani cemaatince 12 yıl önce başlatılan proje ile Mor Yakup Kilisesi ve Zeynelabidin Camisi'nin düzenlenerek tarihte olduğu gibi ortak bir mekânda buluşturulması hedefleniyor.

Hoşgörü adı altında ifsad faaliyeti

Dinler, insanlar ve kültürler arasındaki barış, kardeşlik ve hoşgörüyü vurgulamak, inanç hoşgörüsünü yansıtmak amacıyla geliştirilen proje kapsamında bu yılki kazı çalışmalarına başlandı. Mardin Müzesi'nden arkeolog Şehmus Tekin, yaptığı açıklamada, İnanç Parkı Projesi için kazı sezonuna başlandığını, bu kapsamda 3'ü arkeolog 21 kişilik ekiple çalışmaları yürüttüklerini kaydetti.

Kazılara ilk olarak 2000 yılında başlanan proje kapsamında, çalışmaların 12 yıldır aralıksız sürdürüldüğüne ve kazı alanının rölövesinin çıkarıldığı bilgisini veren Tekin, şunları söyledi: ''Mor Yakup Kilisesi milattan sonra 325 yılında yapılmış ve adı 'Nusaybin Okulu' olarak geçiyor. Zeynelabidin Camisi ise 1100'lü yıllarda yapılmış. Cami ve kilise, parsel olarak birbirine bitişik alanlar. Mezarlıkları da neredeyse birbirine bitişik.

Müslümanların inancına göre mezarlar nasıl cami yakınında ise bu mezarlar da Mor Yakup Kilisesi'nin bahçesinde. Kazı çalışmalarımızda kilise ve cami çevresindeki bu mezarları da kontrol altına alıyoruz. Cami ve kiliseyi bir park içerisinde buluşturacak bu proje, Mardin'deki hoşgörüyü en iyi şekilde anlatacak projedir.''

Tarihi eserler teşhir edilecek

Tekin, kazı çalışmalarında kullanıldığı dönemi yansıtan çeşitli ocaklar, mezarlar ve cam çubukların gün ışığına çıkarıldığını da belirtti. Bulunan eserlerin Mardin Müzesi Laboratuvarı'nda temizlendikten sonra depolarda muhafaza altına alındığını ifade eden Tekin, bu eserlerin daha sonra teşhir edileceğini bildirdi. Tekin, başlatılan kazı çalışmalarının yaklaşık 2 ay süreceğini de sözlerine ekledi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye