Rusya arabulucu olmaya hazır

Rusya Devlet Başkanı Putin , Rusya Güvenlik Konseyi ile Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmaları görüştü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Güvenlik Konseyi’nin Ermenistan-Azerbaycan sınırında yaşanan gerginliği konuştuklarını söyledi.

Peskov, “Putin devam eden gerginlikle ilgili derin endişelerini belirterek, tarafların derhal ateşkese riayet etmesi gerektiğini ifade etti” dedi.  Peskov ayrıca görüşmede gerginliğin giderilmesi için arabulucu olmaya hazır olunduğunun da dile getirildiğini aktardı.

Rusya ayrıca Azerbaycan Ermenistan sınırına yakın bir bölgede 150 bin askerle tatbikat başlattı. Tatbikatın Putin'in talimatıyla "Rus askeri birliklerinin hazırlığını ölçmek" amacıyla başlatıldığı belirtilirken, çatışmalarla bir ilgisi olmadığı öne sürüldü. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Azerbaycan Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede tatbikatı, ‘’Rusya’nın güneybatı bölgesinde güvenliğin sağlanması için yapılan rutin bir tatbikat’’ olarak niteledi. Rus bakan tatbikatın iki ülke arasındaki çatışmalarla bir ilgisinin olmadığını savundu.

Bu arada Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermeni tarafının Azerbaycan sınırında ateşkese uyulmasıyla ilgili güvenli bir uluslararası izleme sisteminin oluşturulmasından yana olduğunu belirtti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililerle bir araya gelen Paşinyan, "Pozisyonumuz değişmedi. Nihayet hepimiz, ateşkes ihlalleri konusunda sürekli olarak yapılan açıklamalar döngüsünden çıkmalıyız ve ateşkese uyulmasıyla ilgili güvenli bir uluslararası izleme sistemi oluşturulmalı” diye konuştu.

Karabağ çözümü konusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlığı çerçevesinde yürütülen müzakere sürecinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Paşinyan, 'Azerbaycan’ın nihayet yapıcı bir pozisyon alması gerektiğini' ifade etti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ise 18-19 Temmuz gecesi Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırında göreceli sakinlik korundu. Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Shushan Stepanyan  Azerbaycan ordusunun sınırın bazı bölgelerinde ateşli silahlardan yaklaşık 70 civarı kez ateş açtığını söyledi. 

(Sputnik, VOA, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel