Paylan'dan Dışişleri'ne: Irkçı dış politikalar ateşe benzin dökmektir

HDP Milletvekili Garo Paylan Ermenistan-Azerbaycan sınır hattında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Hükümet'ten Ermenistan'a yönelik sert ve suçlayıcı açıklamalar yapılması sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na soru önergesi yöneltti. Paylan "Irkçı dış politikanın; 'ateşe benzin dökmek' olduğunu ve sadece sorunları büyüttüğünü hala anlamadınız mı?" dedi.

Paylan'ın soru önergesi şöyle:

"Ermenistan ve Azerbaycan arasında son günlerde süren çatışmalarda, sivil ve asker çok sayıda kişi hayatını kaybetti. 

İki tarafın çatışmaları başlatma konusunda birbirini suçladığı bir ortamda, Dışişleri Bakanı olarak, 'Ermenistan'ın yaptığı kabul edilemez, aklını başına toplasın. Azerbaycan yalnız değildir. Biz Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti olarak tüm imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanındayız.' açıklaması yaptınız.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Hulusi Akar da aynı minvalde açıklamalar yaptılar. 

Ülkemiz, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki meselelerin çözümünü amaçlayan AGİT Minsk Grubu’na üye bir devlet olarak, çözüm iradesi sergilemesi gerekirken, bu gerilimde de ırkçı saiklerle tarafsız davranmadı ve gerilimi arttırıcı açıklamalar yaptı. 

Bu bağlamda,

1. Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmada, ırkçı saiklerle mi taraf tutuyorsunuz?
2. Irkçı dış politikanın; "ateşe benzin dökmek" olduğunu ve sadece sorunları büyüttüğünü hala anlamadınız mı?
3. Ülkemizdeki silah sektörü Azerbaycan’a daha çok silah satmak istiyor. Bu sebeple mi gerilimi arttırıyorsunuz?
4. Azerbaycan’a asker göndermeyi düşünüyor musunuz?
5. Türkiye, bir ırkın devleti değilse, dış politikada neden ırkçı davranıyorsunuz?
6. Ermenistan-Azerbaycan arasındaki gerilimi azaltmak için kurulan AGİT Minsk grubunun bir üyesi olduğumuzu hatırladığınız oluyor mu?
7. Kafkasya’daki istikrarsızlıktan Rusya’nın yararlandığını hala anlamadınız mı?
8. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın, Türkiye sınırında bulunan Ermenistan’ın nükleer santralini vurma tehdidini nasıl değerlendiriyorsunuz?"

Öte yandan gerilimle ilgili olarak Rusya'dan bugün bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın en kısa sürede sona ermesini umduğunu söyledi. Peskov,  bunun Rusya'daki Azeri ve Ermenilerin duygusal arka planını normalleştirme imkanı sunacağını da ifade etti.

Katolik dünyası ruhani önderi Papa Francis de Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmaları endişeyle izlediğini duyurdu.

Pazar günü Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan halka hitap eden Papa Francis,“Son günlerde Kafkasya bölgesinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında silahlı çatışmaların tırmanmasını özel bir endişeyle izliyorum” ifadesini kullandı. Papa Francis, her iki halkın da iyiliği uğruna uluslararası camianın katılımıyla diyalog ve iyi niyet aracılığıyla ihtilafın barışçıl bir çözümünün bulunacağını ümit ettiğini dile getirdi.

Kategoriler

Güncel