"Bilim insanları sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecek"

Koronavirüs salgını ile ilgili yerel bir internet sitesine verdiği röportaj nedeniyle hakkında soruşturma açılan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Tabipleri Birliği Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, 21 Temmuz Salı günü savunmasını verdi.

Bursa Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü, Prof. Dr. Kayıhan Pala’yı ‘halkı yanlış bilgilendirdiği’ ve ‘paniğe yönlendirici açıklamalar yaptığı’ gerekçesiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet etmiş, şikayet üzerine savcılık, soruşturma sonunda ‘görevsizlik’ kararı vererek dosyayı Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü’ne göndermişti. Pala hakkında soruşturma başlatan Rektörlük, Pala’yı 21 Temmuz Salı günü saat 11.00’de savunmasını yapmak için çağırmıştı.

Kayıhan Pala’ya yönelik açılan soruşturma Türk Tabipleri Birliği’nce tepkiye neden olurken, sivil toplumdan da Pala’ya destek geldi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Sinan Adıyaman, halk sağlığını ilgilendiren bilgilerin halkla paylaşılmasının toplumsal bir görev olduğunu belirterek, “Kayıhan Pala hakkındaki şikayet ve soruşturma süreci tam olarak bilim insanlarının ve toplumun özgürlük ve hak alanlarının ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Hekimlik mesleğinin hasta ve toplum yararını önceleme ilkesi gereği, topluma salgınla ilgili bilimsel bilgilerin aktarılmasını engelleme girişimlerine derhal son verilmesini istiyoruz” dedi. 

#KayıhanPalaYalnızDeğildir
Bursa Tabip Odası sosyal medya platformu Twitter’da #KayıhanPalaYalnızDeğildir etiketiyle destek kampanyası başlattı. Öte yandan 44 tabip odası ortak yayımladığı açıklamada, “Pala’ya açılan soruşturmayı halkın doğru, bilimsel, gerçek bilgiye ulaşma hakkına, bilim insanının akademik özgürlüğüne, Türkiye’de hekimlerin birlikteliğinin sesi olan tabip odalarına ve TTB’ye saldırı olarak görüyoruz, kabul etmiyoruz” diyerek Kayıhan Pala ile dayanışma çağrısında bulundu.

Türk Tabipler Birliği'nin çağrısıyla Bursa Uludağ Üniversite Rektörlüğü önünde tabip odaları, meslek odaları, Bursa Barosu, Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Orhan Sarıbal, sendika ve dernek temsilcileri, soruşturmayı protesto etmek amacıyla bir araya geldi. Türk Tabipleri Birliği'nin basın açıklamasını okuyan Dr. Sinan Adıyaman, "Prof. Dr. Kayıhan Pala, halk sağlığının kararlı savunucusu, Türk Tabipleri Birliği'nin onurudur" diye konuştu.

Savunmasını tamamlamasının ardından kendisini bekleyen topluluk tarafından alkışlarla karşılanan Pala şöyle konuştu: "Bugünlerde gerçek bilim insanlarıyla, akademik unvanlı memurlar arasındaki ayrımı gördüğümüz günleri yaşıyoruz. Gerçek bilim insanları bilimsel sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecekler. Bugünleri hep birlikte tarihe not edeceğiz.”

Kategoriler

Güncel