Terry Jones Almanya'ya giremez

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İslam dinini ve Hz. Muhammed'i aşağılayan Amerikan yapımı filme ve İslam ülkelerinde filme gösterilen tepkiye de değindi. Merkel, “Tartışılan konu filmin yasaklanması değil, gösterilmesinin kamu güvenliği açısından sakıncalı olup olmadığıdır ve bunu devletin yetkili organları takdir eder” dedi.

Pro Deutschland adlı sağ popülist grubun, filmin Berlin’de vizyona sokulacağını duyurması üzerine İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich filmin yasaklanmasını istedi. Friedrich “Film sahnelerinin ve çok sayıda kişinin filmi seyretmeye gitmesinin tahrik olarak algılanacağı kanaatindeyim. Filmin yasaklatılması için yeterli yasal gerekçenin bulunabileceğini umuyoru” diye konuştu.

Bu talep Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi tarafından memnuniyetle karşılandı. Konseyin genel sekreteri Nurhan Soykan filmin gösterilmesinin halkı kışkırtmak anlamına geleceğini ve dini cemaatlerin kamu huzurunu bozacak şekilde tahkir edildiği yerde fikir hürriyetinin sona ereceğini söyledi. Alman Katolik Kilisesi de kasıtlı bir eylem olduğu gerekçesiyle İslam’ı ve onun Peygamber’ini aşağılayan filmin gösterilmesine izin verilmemesini istedi.

‘Terry Jones'un Almanya’ya girmesine izin vermeyeceğiz’

Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de düzenlediği yarıyıl basın konferansında İslam dinini ve Hz. Muhammed’i aşağılayan Amerikan yapımı filme ve İslam ülkelerinde filme gösterilen tepkiye de değindi. Merkel şunları söyledi:

“Din ve fikir hürriyeti Anayasamızın 5. maddesi ile teminat altına alınmıştır. Ancak bu yüksek değer, fikir ve ifade özgürlüğüne de sınır koymuştur. Ben fikir hürriyetinin mümkün olduğunca geniş tutulmasından yanayım. Ama Mister Terry Jones’un Almanya’ya girmesine izin vermeyeceğimizi de açıkça gösterdik. Din hürriyeti aynı zamanda dinin icaplarının serbestçe yerine getirilebilmesi de demektir. Ancak elçiliklere yapılan saldırılarla ilgili olarak da söylediğim gibi, şiddet karşı fikri ifade etmenin aracı olarak kullanılmamalıdır. Bütün anlaşmazlıklar konuşarak ve diyalogla aşılmalıdır. Bu beklentimiz Müslümanların da büyük çoğunluğu tarafından paylaşılıyor.”

Merkel, filmin Almanya’da gösterilmesinin kamu güvenliğine ciddi zararlar verebileceğine dair işaretler olduğunu belirterek bir yasaklamanın hukuken mümkün olup olmadığının araştırıldığını kaydetti. Başbakan Merkel “Bir yasaklama için ortada iyi gerekçeler olduğunu sanıyorum” diye konuştu. (ug/bk)

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Terry Jones