Paşinyan'dan Türkiye için uluslararası topluma çağrı

Ermenistan Başbakanı Paşinyan uluslararası topluma Türkiye'nin olası bir müdahalesini durdurma çağrısında bulundu.

Twitter hesabından bir açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Paşinyan,

"Uluslararası toplumu, bölgede durumu istikrarsızlaştıracak Türkiye'nin olası herhangi bir müdahalesini durdurmak için tüm nüfuzunu kullanmaya çağırıyorum. Bu müdahalenin, Güney Kafkasya ve komşu bölgeler için yıkıcı sonuçları olur" dedi. 

Azerbaycan'ın Ermenistan sınırlarına yönelik suç eylemlerinde bulunmaya başlayabileceğini ve bölgenin tamamında istikrarsızlık oluşturmak için provokasyonlara başvurabileceğini kaydeden Paşinyan, "Bu, Ermeni halkına, özgürlüğüne ve bağımsızlığımıza karşı açılan bir savaş. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun eş başkanları çatışmaların tırmanmasına ve bölge dışına çıkmasına izin vermemeli. Biz savaşa hazırız, zira Azerbaycan'daki Ermeni nefretinin savaştan başka bir sonuç doğurmayacağının bilincindeydik" ifadelerini kullandı.

Paşinyan, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ın özgürlüğünün ve bağımsızlığının garantörü olmaya devam edeceğini ekledi.

Paşinyan, Erivan’ın Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanıma olasılığını değerlendirdiğini de belirtti.

Parlamentonun olağanüstü oturumunda konuşan Başbakan Nikol Paşinyan, Erivan’ın Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanıma olasılığını değerlendirdiğini ifade etti.

Konunu çok ciddi bir şekilde ele alınması ve kamuoyunda tartışılması gerektiğine dikkat çeken Paşinyan, “Tüm olasılıkları, olayların gelişimi ile ilgili tüm senaryoları görüşüyoruz” diye konuştu.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın Rusya lideri Putin’i aradığını, görüşmede Dağlık Karabağ’da hızla tırmanan gerilimin ele alındığı bildirildi.


Kremlin basın dairesinin yayınladığı açıklamaya göre Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e telefon etti, liderler Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesinde hızla tırmanan gerilimi ele aldı.

Görüşmede Rusya lideri Vladimir Putin’in Dağlık Karabağ’da geniş çaplı çatışmaların yeniden başlamasından dolayı duyduğu endişeyi dile getirdiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise gün içinde yaptığı açıklamada  "Ermenistan bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir" dedi ve Türk milletinin tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olduğunu söyledi.

Öte yandan  Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azeri ordusunun Dağlık Karabağ'daki cephe hattındaki Agder kentinde bulunan Ermeni garnizonuna silah bırakma ve teslim olma önerisinde bulunduğunu duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Garnizonun tümüyle imha edilmemesi ve Ermeni tarafının kayıplarının artmaması için Agder'de Ermeni askerine teslim olmaları önerildi. Aksi halde her silahlı kişi imha edilecek" dendi.

Kategoriler

Güncel