Gelirde uçurum büyüyor

En yüksek gelir grubu ile en düşük gelir grubu arasındaki fark açılıyor. TUİK tarafından 2011 verilerine göre düzenlenen rapora göre en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 46,7 iken, en düşük gelir grubunun aldığı pay yüzde 5,8 oldu. İki grup arasındaki fark önceki yıla ait verilere göre daha yüksek.

Gelir gruplarını yüzde 20’lik dilimler halinde inceleyen rapora göre en alt ve en üst grup arasındaki fark 8 kat…

Türkiye’de hane başına düşen yıllık harcanabilir gelir ortalama 24 bin 343 TL oldu. İstanbul 14 bin 873 TL ile ortalama yıllık geliri en yüksek olan bölge durumunda. Bunu 12 bin 924 TL ile Ege Bölgesi izlerken, en düşük ortalamaya sahip bölge ise 5 bin 418 TL ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Toplam gelir içinde en fazla pay maaş ve ücret gelirlerine ait.

Nüfusun % 16,1’i yoksulluk sınırının altında

Yoksulluk sınırı hesaplarına göre ise nüfusun yüzde 16,1’i risk altında yaşıyor. Kentsel kesimde bu oran yüzde 13,9 iken, kırsal kesimde yüzde 15,7’dir. Sürekli yoksulluk riski altında bulunanların oranı yüzde 18,5.

Yüzde 61 borçlu

TUİK yaşam koşulları göstergelerini de açıkladı.

Buna göre toplam hanenin

•Yüzde 59,6’sı kendilerine ait konutta oturmakta

•Yüzde 41,6’sının konutunda “sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi vb.” sorunlar söz konusu

•Yüzde 41,7’sinin oturduğu konutta “izolasyondan dolayı ısınma sorunu” yaşanmakta

•Yüzde 61,8’inin taksit ödemeleri ve borçları (konut alımı ve konut masrafları dışında) bulunmakta, bu borç ödemeleri, yüzde 26,2’sinin hanesine çok yük getirmekte

•Yüzde 86,5’i “evden uzakta bir haftalık tatili”, yüzde 67,6’sı “beklenmedik harcamalarını” ve yüzde 80,3’ü “yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını” ekonomik nedenlerle karşılayamamakta

 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

TUİK