Erdoğan: Sınırların açılması düşüncesine Putin de olumlu yaklaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan Karabağ Savaşı'nın ardından “Ermenistan ile ilişkilerde yeni bir sayfa açılabileceğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile gerçekleştirdiği basın toplantısında "Olumlu adım atılırsa Ermenistan ile sınırlar açılabilir" demişti. Erdoğan Bakü dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan şöyle konuştu:

"Üzerinde çalıştığımız altılı platform herkes için kazan-kazan imkânı sağlayacak bir girişimdir.  Ermenistan da bu sürece katılır ve olumlu adımlar atarsa Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde de yeni bir sayfa açılabilir. Yeni imkanlar doğduğu takdirde şüphesiz ki burada Ermenistan’ın kazancı da ciddi manada artacaktır. Bundan en çok da Ermenistan kazanacaktır."

Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin'in de konuya olumlu yaklaştığını söyledi:

"Sayın Putin buna olumlu yaklaşıyor. Aramızdaki telefon görüşmesinde, benim kanaatimin ne olacağını sordu. Ben de ‘Sayın İlham Aliyev buna olumlu yaklaştıktan sonra benim açımdan da buna olumlu yaklaşmak önemlidir’ dedim. Hatta burada Gürcistan da gündeme geldi. Kendilerine, buradaki basın toplantısında da ifade ettiğim gibi, ‘Eğer Ermenistan bu süreci olumlu istikamette geliştirecek olursa, biz kapalı olan kapılarımızı da Ermenistan’a açarız. Çünkü bizim tek derdimiz, özellikle halklar arasındaki bölgesel barışa bir destek sağlamaktır. Burada da biz bölgesel barışı düşünüyorsak, bunu ele alıyorsak ve bu altılı platform bunu getirecekse, bize düşen görev de zaten bu kapıları açmaktır.’ dedik. Sayın Putin de bundan çok çok memnun oldu. İlham Aliyev kardeşimiz de ‘Siz ne derseniz ben ona uyarım’ dedi. Bu şekilde mutabık kaldık.”

Erdoğan Azerbaycan ile imzalanan anlaşmaları şöyle sıraladı: 

 “BMC AZ Şirketi ile Azerbaycan Otoyolları Devlet Acenteliği Arasında Anlaşma Protokolü”, “BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Bakü Ulaşım Başkanlığı Arasında Anlaşma Protokolü”, “Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi Ajansı ile Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Arasında Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Medya Alanında Stratejik İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” 

Erdoğan "Bu anlaşmaların dışında, özellikle karşılıklı yatırımların artırılması hususunda, ticaret ve turizm alanlarında çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Karabağ’ın yeniden inşasında biz Türkiye olarak önemli bir rol oynayacağız. Gerek alt yapıda gerek üst yapıda atacağımız adımlar olacak. İnşallah bir yıla varmadan özellikle Karabağ bölgesinin yeniden şekillenmesini sağlayacak adımların atılması yönünde bir karara da değerli kardeşim İlham Aliyev’le varmış bulunuyoruz" dedi. 

(Ajanslar)

Kategoriler

Güncel