Ortaköy’den bir kazanım daha

İskender Şahingöz başkanlığındaki Ortaköy Surp Asdvadzadzin Vakfı yönetimi, 1936 Beyannamesi uygulamasıyla haksız yere el konan ve İstanbul’un en kıymetli bölgelerinden birinde yer alan 20 bin metrekarelik bir arsayı, zorlu bir süreç sonrasında tapuda vakıf adına kaydettirdi.

SARKİS GÜREH
sgureh@agos.com.tr

Daha önce, sekiz yıl süren hukuk maratonunun ardından 45 bin metrekarelik bir arsayı geri alarak üzerine Lotus Evleri’ni inşa eden vakıf yönetimi, yeni kazanılan arsanın da en iyi şekilde değerlendirileceğini ifade etti.

Konu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için bir basın toplantısı düzenleyen Vakıf Başkanı İskender Şahingöz, arsanın geçen yıl Ağustos ayında yürürlüğe giren kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında yapılan başvurular çerçevesinde iade edildiğini belirterek, “Bu kararnamenin çıkmasına vesile olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı ve Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç’a, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’e, Vakıflar Meclisi üyesi Laki Vingas’a teşekkür ediyorum” dedi.

KHK kapsamında 15 adet dosyayla başvuruda bulunduklarını ifade eden Şahingöz, Vakıflar Meclisi’nin beş dosya ile ilgili olumlu karar verdiğini kaydetti. Şahingöz, sözlerini, iade edilen arsalar hakkında bilgi vererek sürdürdü: “Bu arsalardan üçü yana yana olup, biri 11 bin 763, diğerleri ise 4 bin 817 ve 2 bin 692 metrekaredir. Bu arsalar Ortaköy Vakfı’nın 1936 Beyannamesi’nde Ermeni Mezarlığı olarak yer almasına rağmen el konmuş, önce Hazine’ye geçmiş, ardından askeriyenin kullanımına sunulmuş.”

Arsaların, Orhaniye Kışlası’nın içerisinde yer aldığını belirten ve Milli Savunma Bakanlığı ile konuyla ilgili olarak görüşmelere kısa süre içinde başlanacağını söyleyen Şahingöz, arsaları en iyi şekilde değerlendirmek ve Lotus Evleri benzeri bir projeyi hayata geçirmek istediklerini belirtti.

Ortaköy VADİP’ten ayrıldı

Şahingöz, seçimlerin il geneline açılmasının tartışıldığı toplantı sonrasında, yönetim kurulu olarak VADİP’ten çekilme kararı aldıklarını söyledi. Seçimlerin İstanbul geneline açılmasına sıcak bakmadıklarını kaydeden Şahingöz, Başkan Bedros Şirinoğlu’nu eleştirdi: “Tabiri caizse, biz bu işlerde piştik. Buraya başka bölgelerden gelen insanlar buranın sistemine adapte olamazlar. Yönetim olarak bizim daha yapacak çok işimiz var, hele bu son kazanımlardan sonra uzun soluklu bir maraton bekliyor bizi. Ben Bedros Şirinoğlu’nun VADİP’teki konuşmalarından çok rahatsız oldum. ‘Kanun da, savcı da benim’ der gibi bir havası var. Bu, seçilmiş yöneticilere saygısızlıktır. Öte yandan, seçimleri il geneline açık olup, milyon liralık mülklerini değerlendirmeyen vakıflar var. Hiçbiri elini taşın altına koymuyor.”

Şahingöz, VADİP’ten ayrılmalarının kurumlara destek vermeyecekleri anlamına gelmediğini, ihtiyaç duyan kurumlara destek olmaya devam edeceklerini vurgulayarak “Bu yıl madağlar, burslar, sağlık ve destekleyeceğimiz projeler için 1,5 milyon liralık fon ayırdık” dedi.

Ortaköy Vakfı geçen yıl topluma yönelik çalışmalara 1,2 milyon lira katkıda bulunmuştu.

Ortaköy kilisesi açılıyor

Uzun süredir kapalı olan ve tarihinin en kapsamlı restorasyonlarından birini geçiren Ortaköy Surp Asvadzadzin Kilisesi, 29 Eylül’de düzenlenecek ayinle yeniden ibadete açılacak.

Başepiskopos Aram Ateşyan’ın başkanlığında yapılacak Odzum törenine birçok vakıf başkanı ve yöneticisinin katılması bekleniyor. Ortaköy Kilisesi, restorasyon çalışmaları nedeniyle bir yılı aşkın bir süredir kapalıydı.

Kategoriler

Toplum Vakıflar