1 Mayıs bilançosu: İstanbul'da 212 gözaltı

1 Mayıs İşçi Bayramı için birçok grup Taksim'e çıkmaya çalıştı. Polis göstericilere sert biçimde müdahale etti. İstanbul Valiliği'nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Taksim'e çıkmaya çalışan toplam 212 kişi gözaltına alındı.

Gün boyunca farklı gruplar Taksim'e çıkmaya çalıştı. Polis göstericileri sert müdahalelerle gözaltına aldı. 

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla 27 Nisan’da yayınlanan genelgeyi gerekçe gösteren polisler, 1 Mayıs eylemlerinde gazetecilerin görüntü çekmesine engel oldu.

İstanbul Valiliği'nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Taksim'e çıkmaya çalışan toplam 212 kişinin gözaltına alındı.

DHA'nın aktardığına göre Konak, Buca ve Bornova'da olmak üzere İzmir'de 1 Mayıs eylemleri kapsamında 20 kişi gözaltına alındı.

DHA ayrıca, Trabzon'da 12 kişilik gruba polis ekiplerinin müdahale ettiğini, yaşanan arbede sonucu gruptakilerden birinin hafif şekilde yaralandığını ve 9 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) temsilcileri İstanbul'da Taksim Anıtı önünde çelenk bırakarak 1977 yılı 1 Mayıs’ında yaşamını yitirenleri andı.

Burada yapılan basın açıklamasında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi sınıfının bir araya gelmesine tahammül edemeyenlerin Taksim Meydanı'nı barikatlarla çevirdiğini ve bu barikatların da iktidarın pandemi sürecindeki tercihlerinin simgesi olduğunu ifade etti.

Çerkezoğlu şunları söyledi:

"Bu barikatlar binlerce işçinin Kod 29 ile işten çıkarılmasını anlatıyor. Bu barikatlar 3 milyona yakın işçinin ve ailesinin günde 50 liraya yaşamasını anlatıyor. Bu barikatlar 16 milyon işçinin virüsle buluşmasını anlatıyor. Bu 1 Mayıs’ta ‘umut yan yana’ dedik. 1 Mayıs direniştir, bu ülkenin çocuklarımızın daha doğmamış torunlarımızın geleceğidir. Bu kapanma sürecinde çalışmak zorunda kalan işçilerin, işsizlerin, gençlerin, kadınların, eşitlik ve özgürlük için direnenlerin, bu toprakların aydınlık geleceği için mücadele eden bütün sınıf kardeşlerimizin 1 Mayıs’ı kutlu olsun."

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Taksim Meydanı'na gelmek isteyenlere yönelik polisin gerçekleştirdiği müdahaleyi kınadı. Gezen, “Sadece ellerinde pankartlarla bu alana gelmek isteyen dostlarımıza çok sert polis saldırıları gerçekleşti. Bu saldırıları kınıyoruz gözaltılar serbest bırakılsın” dedi.

TTB Merkez Konsey Üyesi Çiğdem Aslan ise yaptığı konuşmasında "Sağlıklı güvenceli yaşam hakkı için yan yanayız" diye konuştu.

Aslan konuşmasına şöyle devam etti:

"Herkese aşı, gelir desteği sağlansın. Emekçilerin iş aş mücadelesi ne yazık ki aşı iş aş olarak değişmiştir. Lebaleb solo kongreler yapılırken işçilerin zulme yenik düşmesi kabul edilemez. Tüm emekçilerin 1 Mayıs’ı kutlu olsun"

(Ajanslar, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel