Azerbaycan 15 Ermenistanlı esiri iade etti

Başbakan Vekili Nikol Paşinyan Gürcistan, ABD ve AB'ye oynadıkları rolden dolayı teşekkür etti.

Paşinyan dün Geğarguni bölgesinde yaptığı seçim konuşmasında esir 15 Ermeni askerin Azerbaycan tarafından iade edilme sürecinde olduğunu söyledi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise , Ağdam bölgesinin mayın haritalarına karşılık olarak 15 Ermeni savaş esirinin iade edildiğini açıkladı.

Açııklamada "Varılan anlaşmaya göre, 12 Haziran 2021'de Gürcistan temsilcilerinin katılımıyla Ağdam bölgesindeki tanksavar ve füzesavar mayın haritalarının teminine karşılık olarak tutuklu bulunan 15 Ermeni uyruklu Ermeni tarafına teslim edildi." dendi. 

İade sürecinde Gürcistan Hükümeti'nin de rol oynadığı belirtiliyor. 

Paşinyan daha sonra yaptığı açıklamada  15 Ermeni esirin geri dönmesinin sağlanmasında Gürcü, Amerikalı ve AB ortaklarının rol oynadığını söyledi.

Paşinyan şöyle konuştu:

"İki gün önce,  ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Yardımcısı Philip Reeker ile bir görüşmem vardı. Reeker, Ermeni tarafının böyle bir işbirliğine hazır olması halinde müdahil olmaya istekli olduklarını söyledi. Hazırız dedim. Ve bugün, bu çabalar ve Gürcü meslektaşlarımız, yani Başbakan İrakli Gharibashvili'nin, AB ortaklarımızın çabaları sonucunda, 15 esir kardeşimiz Ermenistan'a dönüyor" dedi.

Paşinyan, "Kızıl Köprü'den Gürcistan'a geçtiler ve Bagrataşen kontrol noktasından Ermenistan'a doğru yola çıktılar. Şimdi tıbbi muayeneden geçecekler" diye konuştu. 

Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın bazı mayın  haritalarını Azerbaycan tarafına teslim ettiği yönünde basında çıkan haberleri doğruladı ve şöyle konuştu:  “Esirlerle harita alışverişi yapmadığımızı söylemek istiyorum. Bir adıma adımla karşılık verdik” dedi.

Geri dönen esir askerlerin isimleri şöyle:

Armavir ilinden Stepanyan Artur
Artaşat'tan Elibekyan Gegham
Armavir'den Sedrakyan Aleksan
Yerevan'dan Gasparyan Erik
Masis'ten Babayan Sasha
Eçmiadzin ilinden Andreasyan Artak
Masis'ten Khachatryan Erik
Hrazdan'dan Sirunyan Narek
Karabağ'danPetrosyan Sasun
Kotayk ilinden Sarkisyan Vruyr
Geğarguni'den Budoyan Armen
Alaverdi'den Boris Ohanyan
Armavir'den Abgaryan Artur
Armavir'den Voskanyan David

Armavir'den Hunanyan Argam 

Blinken'dan açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Blinken, ABD'nin Azerbaycan'ın 15 Ermeni tutuklunun serbest bırakılmasını ve Ermenistan'daki ailelerine iade edilmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Blinken, “Ermenistan'ın insani mayın temizlemeyi kolaylaştıracak ve gelecekteki kayıpları önleyecek önemli bilgiler sağlama kararını da memnuniyetle karşılıyoruz.  Bölge halkını hak ettikleri barışçıl ve müreffeh geleceğe yaklaştıran bu adımların kolaylaştırılmasında Gürcistan'ın oynadığı önemli rol için minnettarız." dedi.

Blinken şöyle devam etti: “ABD, bu adımları desteklemekten memnuniyet duyuyor. Tüm tutukluların geri gönderilmesi için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz, bölge ülkelerinin aralarındaki çözülmemiş sorunları çözme çabalarında yardımcı olmaya hazırız” 

Blinken "Ayrıca, Ermenistan ve Azerbaycan'a, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarının himayesinde, çatışmaya kapsamlı bir siyasi çözüm maksadıyla yeniden önemli müzakerelere girme çağrısında bulunmaya devam ediyoruz" dedi.

Kategoriler

Güncel