Dolar ve Euro'daki yükseliş durmuyor

Son verilere göre TL, ABD Doları karşısında yüzde 5'ten fazla değer kaybetti ve kur 13.20'yi gördü. Euro/TL kuru 15.10'u aştı.

Türk Lirası yeni güne kayıplarla başladı. Dolar/TL, günün ilk bölümünde 12 lira seviyesini geçerken euro/TL 14.20'ye kadar tırmandı. Dolar/TL, 12 lirayı geçtikten sonra 12,60'ın da üzerine tırmandı. Kurdaki günlük yükseliş yüzde 8'in üzerine çıktı.

12 Kasım tarihinde ilk kez 10 lira sınırını aşan dolar/TL'deki yükseliş 10 günde yüzde 20'nin üzerine çıktı.

Altının gramı 700 lirayı aşarken, gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz ise 2019 başından beri ilk kez yüzde 21'i aştı. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i ise 475 seviyesini aşarak, marttan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 

ABD dolarının küresel bazda güç kazanması ve içerideki faiz kararları, TL'nin güç kaybetmesine neden oluyor. Eylülden bu yana 400 baz puan faiz indirimi yapan TCMB'nin indirime devam edeceğininin sinyalini vermesi ve politik cepheden bu yönde mesajların devam etmesi TL'deki değer kaybının ana nedeni konumunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi sonrası dolar/TL yükselişini sürdürüyor.

Erdoğan düşük faizlere ilişkin, "Bu politika ile biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz" dedi. Erdoğan, faizlerin düşük tutulmasını memnuniyet verici olarak niteleyerek, TL'deki değer kaybı nedeniyle meydana gelen fiyat artışlarının yatırımları doğrudan etkilemeyeceğini ifade etti.

Ekonomistler ve analistlerden eleştiriler

Türk Lirasında eylül başından bu yana ivme kazanan değer kaybı, ekonomi politikalarına yönelik eleştirleri de artırdı. Kurlarda yaşanan bugün atak sonrası sosyal medyada bu eleştiriler öne çıktı.

Görevden alınan Merkez Bankası eski yöneticisi Semih Tümen, Naci Ağbal'ın paylaşımını alıntılayarak, "Başarı şansı olmayan bu irrasyonel deney bir an önce terk edilmeli" dedi.

Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda yayımladığı 'Hükümetin Yeni Ekonomi Politikası Üzerine Görüşler' başlıklı yazısında, "Faiz ve kur üzerine ekonomi politikası kurulmaz. Ekonomi politikasının amacı nedenleri düzeltmek ve sonuca gitmek olmalıdır. Faiz sonuçtur. Eğer faizi belirli bir noktaya indirmek istiyorsanız politikanızı riskleri düşürmek üzerine kurmanız gerekir" ifadelerini kullandı.

Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Yıllar önce 'Faiz yüzde 1'e indirilseydi' diye bir senaryo yazdım ve bu yazıya köşemde zaman zaman tekrar yer verdim. Görüyorum ki benim büyüklere masal kıvamındaki yazımı gerçeğe dönüştürmek üzereler" paylaşımında bulundu.

Hakan Kara, "Dalgalı kur rejiminde ikinci kez serbest düşüş yaşamayı başaran ülke olarak tarih geçiyoruz. Sadece ve sadece temelsiz bir ısrar uğruna...Yanıldığınızı kabul etmek de bir erdemdir. Çok geç olmadan lütfen bu ısrardan dönün" dedi.

Özgür Demirtaş, "Size Yalvarıyorum artık hata yapmayın. Faiz düşünce enflasyon patlar. Faiz kendiliğinden değil de emirle düşünce: Dolar, euro, altın, emlak, arsa, her türlü mal fiyatı fırlar. Öyle olunca bunları elinde tutan zenginler daha zengin, malı mülkü olmayan fakirler daha fakir olur" açıklamasında bulundu.

Uğur Gürses, "Vatandaş çok ağır bir bedelle, "faiz kamburundan" kurtulduğunu sanırken "yoksulluk kamburunun" sırtına yüklendiğini görecek...Çok yazık" değerlendirmesinde bulundu.

Şenol Babuşçu, "Freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyoruz. Sonumuz hayrola..." dedi.

Emraf Lafçı, "Bunun adı politika, model falan değil. Bunun bir tek adı var; Eline yüzüne bulaştırma!" ifadeleriyle eleştirdi.

Yalçın Karatepe, "Kriz aşamasından çöküşe geçiş çok hızlı oluyor" ifadesini kullandı.

Burak Arzova ise takipçilerine "Gümrükten malını dün geçmeyip bugüne bırakan ya da işlemleri ancak bugün biten kaç iş adamı var aramızda?" sorusunu yöneltti.

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian, TL’deki kayıpların bugün daha arttığına dikkat çekti. Paylaşımında yer verdiği grafikte görülen düşüş ile TL’nin geldiği seviyeyi vurgulayan El-Erian, dolarizasyon/enflasyon kısır döngüsünün derinleşmesi riskinin altını çizdi.

(Ajanslar, dunya.com)

Kategoriler

Güncel