Hanuka'nın son gecesi Balat'ta kutlandı

Yahudi toplumunun en önemli bayramlarından Hanuka'nın son gecesi Haliç'te, Balat Or Ahayim Hastanesi yanındaki Cemil Meriç Görme Özürlüler Parkı'nda düzenlenen törenle kutlandı.

Etkinliğe, Hahambaşı Rav İsak Haleva, İspanya Başkonsolosu Alvaro de la Riva Guzman, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türk Yahudi Toplumu Eşbaşkanları İshak İbrahimzadeh ve Erol Kohen, 500. Yıl Vakfı Başkanı Silviyo Ovadya, Hasköy Cemaat Başkanı Moris Behar, Tokat milletvekili Özlem Zengin ve Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da katıldı.

Türk Yahudi Toplumu tarafından düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve AKP Fatih Büyükşehir Belediyesi üyesi Büşra Uncu Özten birlikte yaptı.

Mum yakma töreninden önce Karen Gerşon Şarhon ve İzzet Bana, Los Paşaros Sefaradis ile birlikte bir konser verdi.

Yahudi Toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh, ‘‘Bu sene İspanya’dan Türkiye’ye gelişimizin 530. senesi. Hanuka Bayramı ve İspanya’dan kovulmamız arasında benzerlik var. Hanuka mucizesi zamanında inancımızı kaybedip Helen kültürüne asimile olmaya zorlandık. Ya asimile olacaktık ya da hayatlarımızı kaybedecektik. İşte o günlerde bir mucize oldu ve Tanrının yardımıyla kazandık. Aynı şekilde bir benzeri Engizisyon'da da oldu. İspanya’da atalarımız dinlerini değiştirmeye zorlandılar. 1492’de mucizeyi bizler için Osmanlı İmparatorluğu yarattı ve gemilerle birlikte bu topraklara geldik. Geldiğimizden beri 530 yıl içinde hep birlikte bayramları kutlayarak mutlu şekilde yaşadık’’ ifadelerini kullandı.

Hahambaşı Rav İsak Haleva konuşmasının ardından Hanukiya’nın mumunu yaktı. Aynı zamanda Haliç'in tam karşısında bulunan Hasköy'e konan elektronik Hanukiya da bir düğmeye basılarak yakıldı.

(Agos, Ajanslar, Şalom)

Kategoriler

Güncel