İran'da Mahsa Jina Amini için gösteriler: Ölü sayısı artıyor

Mahsa Jina Amini’nin ölümünün ardından İran'da başlayan gösterilerde resmi olmayan rakamlara göre ölü sayısı 57’ye yükseldi. İran hükümetine göre ise ölü sayısı 41.

13 Eylül’de İran ahlak polisi tarafından “başörtüsünü İslam yasalarına göre takmadığı” gerekçesiyle Tahran’da gözaltına alınan Mahsa Jina Mehsa Emini’nin fenalaşarak hastaneye kaldırılması ve 16 Eylül’deki ölümü ardından patlak veren gösteriler 10’uncu gününe girdi.

Kürt bölgelerinde ve İran’ın bir çok kentinde başlayan gösterilerde İran devlet kaynaklarına göre 41 kişi yaşamını yitirdi. Kürt bölgelerindeki insan hakları kurumları ise ölü sayısını 57 olarak verdi.

Rûdaw sitesinin haberine göre dün Kürt illeri Sine ve Bukan kentlerinde devam eden gösterilerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. İran’ın Tahran, Kerec, Tebriz, İsfahan, Meşed, Yezd, Kazvin, Bencurd ve Belluçistan vilayetlerinde gösteriler devam etti.

Habere göre Belucistan’daki gösterilerde “Jina kız kardeşimizdir” “Kürt kardeşlerimizin namusu Belleçların namusudur!” sloganları atıldı. İkinci büyük gösteri başken Tahran’da gerçekleşti.

İran hükümetinden yapılan açıklamada ölü sayısının 41’e ulaştığı belirtilirken insan hakları aktivistleri ölü sayısının 57’yi geçtiğini açıkladı. Habere göre 21 Eylül’de Şino kentinde yaralanan Abdulselam Kadir Gelwani isimli bir Kürt genci yaşamını yitirdi.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw Sözcüsü Jila Mostajer,  “Hengaw olarak bizim elimizde İran’ın Kürdistan eyaletlerinde Urmiye, Şino, Kirmanşan, İlam, Saqiz, Sine, Diwandere kentlerinde yaşamını yitiren 17 kişinin ismi bulunuyor. Ayrıca Şahabad kentinde yaşamını yitiren 2 kişinin cenazesin güvenlik güçlerinin elinde olduğunu biliyoruz. Ancak İran insan hakları örgütlerinin de duyurduğu gibi İran ve Kürdistan genelinde protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı 57’ye yükselmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Dünya