Rubinyan: Prag'da Paşinyan- Erdoğan görüşmesi olabilir

Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Ermenistan-Türkiye normalleşme süreci kapsamında Ermenistan’ın Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan “Azadutyun” (Özgürlük) ajansına verdiği röportajda Ermenistan ile Türkiye arasında mevcut gündem ve iki ülke liderlerinin muhtemel görüşmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rubinyan Prag’da düzenlenecek AB zirvesi çerçevesinde Nikol Paşinyan ile Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşebileceğini dile getirdi.

Gündemde Ermenistan-Türkiye normalleşme süreciyle ilgili konuların yer alacağını belirten Rubinyan “Acaba süreç çıkmaza mı girdi?” sorusuna cevaben Ermenistan’ın tutumunun değişmediğini ve görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu söyledi

Rubinyan "14 Eylül tarihinde Ermenistan ve Türkiye temsilcileri arasında görüşme gerçekleştirilecekti ve üçüncü ülke vatandaşları için Ermenistan-Türkiye sınırını açma ve iki ülke arasında doğrudan hava taşımacılığı başlatma konularını ayrıntılı olarak ele alınacaktı. Fakat Azerbaycan tarafından yapılan saldırı bu görüşmeyi de askıya aldı" dedi.

Rubinyan bu görüşmenin ertelendiğini, ne zaman gerçekleşeceğine dair henüz net bir karar olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki hafta  yaptığı açıklamada  Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Prag'da bir görüşme fırsatı olabileceğini söylemişti.

Avrupa Birliği'nden daha önce yapılan açıklamada, İngiltere, Ukrayna ve Türkiye'nin de dahil olduğu 17 ülkenin, Avrupa Siyasi Topluluğunun 6 Ekim'de Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenecek ilk toplantısına davet edildiği belirtilmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önerisiyle yaşama geçirilen yeni oluşumun, Avrupa kıtasının Rusya- Ukrayna savaşının etkileriyle boğuştuğu bir süreçte siyasi diyalog ve iş birliği için geniş bir platform sağlama amacı taşıdığı ilan edilmiş, ancak uzun süredir üyelik bekleyen ülkelere bir teselli projesi olduğu yönünde eleştiriler de dile getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılıp katılmayacağı konusunda henüz karar vermediğini belirtti. ABD dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Şimdi Prag'da Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi var. Şu anda Prag'daki zirveye katılıp katılmama gibi bir değerlendirme içindeyiz" dedi.

Erdoğan, “Şimdi Prag'da Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi var. Şu anda Prag'daki zirveye katılıp katılmama gibi bir değerlendirme içindeyiz. Prag'daki zirveye katılmamız halinde, Paşinyan'ın oraya gelme durumu var. 'Orada görüşebilir miyiz?' diye de bir düşüncesi olmuş galiba. Belki orada kendisiyle bu konuları ayrıca bir görüşme durumumuz olabilir fakat bu konularla ilgili Kafkasya'da bizim de bazı hamlelerimiz olacak. Onun da şimdilik sadece planlama süreci içerisindeyiz. Sayın İlham Aliyev kardeşimizle de bunları konuşup, ona göre adımlarımızı atacağız."

Zirveye 27 AB ülkesi otomatik olarak davet edilirken Türkiye'nin dışında İngiltere, Ukrayna Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre ve altı Batı Balkan ülkesi; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan liderlerine de davet yollandı.

(Ermenihaber.am, DW Türkçe)