Slovak gazetesinden Türkiye’ye Suriye konusunda sert eleştiri

Slovakya merkezli günlük gazete SME, Türkiye’nin Suriye konusundaki tavrını sert bir dille eleştirdi; “Suriyeli insanların Ermenileri öldüren ve Kürt halkını aşağılamaya devam eden bir yönetime ihtiyacı yok.”

Gazete “Batı dünyası Türkiye’yi desteklemeyecek” başlıklı yazıda, Türkiye’nin Batı’dan destek gelmesini beklediğini, ama Batı’nın buna yanaşmayacağını ve bu nedenle Suriye’nin geleceğinin de tehlikede olduğunu yazıyor.

Gazete, Suriye’deki bir güç değişiminin Türkiye destekli olması konusunda endişelerini dile getirip, “bu tür bir değişimde Suriye’de, Türk iktidarının bir uzantısının hükmedeceğini” belirtiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da sert bir dille eleştirildiği haberde kısaca şöyle deniyor: “Araplar zamanında Osmanlı İmparatorluğu tarafından büyük baskılar görmüş ve bunu hala unutmamış bir topluluk. Suriye’deki isyanların en yoğun yaşandığı Halep ise Kürt ve Ermeni azınlıkların yoğunlukta yaşadığı yerler. Halep’te yaşayan Ermeniler, Türkiye’deki soykırım kurbanlarının akrabaları. Suriye’de hiç kimse AK Parti’nin yaptığı gibi Osmanlı zamanlarını düşleyen ve bu yolda ilerleyeceğini belirten bir iktidarın uzantısı bir rejimde yaşamak istemiyor. Suriyeli insanların Ermenileri öldüren ve Kürt halkını aşağılamaya devam eden bir yönetime ihtiyacı yok. Bu sebepten dolayı Türkiye Suriye konusunda hiç bir zaman Batı’nın tam desteğini alamayacak. Batı Suriye’deki iç savaşı sonlandırmayı amaçlıyor. Türkiye ise Suriye’de etkisini arttırmanın ve devrim sonrası söz sahibi olmanın peşinde“

Kategoriler

Güncel Dünya