Paşinyan'dan Aliyev'e suçlama

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, kabine toplantısında yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın uluslararası platformlarda varılan anlaşmaları ihlal ettiğini, Aliyev'in tehditlerini sürdürdüğünü, Karabağ'da soykırıma hazırlandığını söyledi.

Başbakan Paşinyan, açıklamasında "Aliyev'in 8 Kasım'daki açıklamaları, Azerbaycan makamlarının jeopolitik hırslarının Güney Kafkasya'nın ve daha geniş bölgenin güvenliği ve istikrarı için bir tehdit olmaya devam ettiğini kanıtlıyor" dedi.

Paşinyan Azerbaycan'ın Ermenistan'ı anlaşmaları ve yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlamaya çalıştığını, ancak konuşmanın aksini kanıtladığını söyledi.

Paşinyan, “Aliyev'in konuşması, aynı zamanda, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının Washington'da olası bir barış anlaşmasına ilişkin tartışmalar yürütmesinden bir gün sonra yapıldı. Katılımcılar daha başkentlerine bile dönmemişti” dedi.

Paşinyan, "Azerbaycan, Dağlık Karabağ temsilcileriyle henüz bir diyalog başlatma adımlarını atmamışken, aynı zamanda yapıcı görünmeye ve Dağlık Karabağ Ermenilerinin kendi vatandaşları olduğunu beyan etmeye çalışmaktadır. 'Hakları ve güvenlikleri garanti altına alınmıştır', deniyor. Bu ifadenin ne kadar doğru olduğu, Azerbaycan'ın Hadrut'ta ve Dağlık Karabağ'ın Ermeni nüfuslu diğer bölgelerinde yaşayan ve 44 günlük savaş sonucunda yerlerinden edilen binlerce kişinin güvenli bir şekilde geri dönüşü için yarattığı koşulların kontrol edilmesiyle kanıtlanabilir. Azerbaycan bu konuda hiçbir adım atmadı.  Bu 9 Kasım tarihli açıklamanın 7. maddesinin ağır ihlalidir." dedi.

Paşinyan,"Bu ve benzeri eylemler ve açıklamalar, Aliyev’in sadece tehdit etmekle kalmayıp, Dağlık Karabağ Ermenilerini soykırıma hazırlamakta olduğunu açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Aliyev'in konuşması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 8 Kasım'da,  2020'deki İkinci Karabağ Savaşı'nın ikinci yıldönümünde Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. 

Ermenistan'ın 2. Karabağ Savaşı'nın derslerini unutmaması gerektiğini söyleyen Aliyev, "Ermenistan, ateşle oynamanın kendilerine pahalıya mal olacağını bilmelidir. Ermenistan'da iktidar olsun muhalefet olsun ya da yurt dışından gönderilen birisi olsun yine bize karşı kötü niyette olursa yumruğumuzu bir kez daha görecektir. Sınırdaki 13-14 Eylül olayları Ermenistan'a ders olmalıdır. Umarız sonunda bunu anlarlar ve kendi işleriyle uğraşırlar, bizim topraklarımıza, Karabağ'a göz dikmezler. Karabağ bizim toprağımızdır. Rus barış gücü orada geçici olarak bulunuyor. Birilerine güveniyorlarsa yine de trajediyle karşı karşıya kalacaklar."dedi.

Aliyev "Ermenistan'da intikamcı güçler, savaşın sonuçlarını kabullenmek istemeyen güçler ortaya çıkmaya başladı. Ermenistan, 10 Kasım 2020 bildirisine tam uymuyor, silahlı güçlerini Karabağ'dan tam çekmedi. Zengezur Koridoru'nu bize sunmadı. Zaman zaman askeri provokasyonlarda bulunuyorlar. Tabii ki biz hazırlıklı olmalıyız ve hazırız." diye konuştu.

Aliyev konuşmasını, "Ermeni halkına seslenmek istiyorum. Yurt dışında oturup bölgeyi oyun alanı olarak görmek isteyenlerin kurbanına dönüşmemeleri gerektiğini anlamalılar. Burada esas söz ve güç sahibi biziz. Ordumuz kahramanlık göstermiştir. Gerekirse yine göstereceğiz ve istediğimizi elde edeceğiz. Bunu herkes biliyor. Sınırımızda Ermenistan'a destek için askeri eğitim yapanlar da bilsin. Bizi kimse korkutamaz." sözleriyle tamamladı.

(Ermenistan Kamu Radyosu, AA)