Paşinyan'dan KGAÖ'ye eleştiri

Kolektif Güvenlik ve Anlaşma Örgütü Zirvesi Ermenistan'da yapılıyor. Zirveye Rusya Devlet Başkanı Putin de katılıyor. Paşinyan zirvede Azerbaycan'ın saldırılarına atıfta bulunarak KGAÖ'nün bu saldırıları önleyemediğini söyledi. Yerevan caddelerined ise bazı gruplar Rusya'yı protesto etti.

KGAÖ Ermenistan ve Rusya'nın yanısıra Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus'un da üye olduğu bir ittifak.

İttifakın bu yılki zirvesi Ermenistan'da yapılıyor. Zirveye ev sahibi Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın yanısıra Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert  Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadir Caparov ve Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon katılıyor.

Ermenistan Başbakanı  Nikol Paşinyan zirvede yaptığı konuşmada, son iki yıl içinde  KGAÖ üyesi bir devlet olan Ermenistan'ın en az üç kez saldırıya uğradığını söyledi.

Başbakan Paşinyan, "Özellikle KGAÖ'nün Azerbaycan'ın saldırganlığına tepki verme konusunda henüz bir anlaşmaya varmadığımız düşünüldüğünde, Ermenistan'ın KGAÖ üyeliğinin Azerbaycan'ı saldırgan eylemlerden alıkoymaması cesaret kırıcı" dedi.

Paşinyan, "Bu gerçekler KGAÖ'nün hem ülkemizde hem de yurtdışındaki imajına büyük zarar veriyor ve bunu Ermenistan'ın  KGAÖ dönem başkanlığının ana başarısızlığı olarak görüyorum" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış anlaşması olmasını umduğunu söyledi.

Ekim ayı sonunda Soçi'de gerçekleşen ve Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya  liderlerinin katıldığı zirveyi olumlu değerlendiren Putin, görüşmelerin gelecekte temel konularda uzlaşma sağlanması için iyi bir zemin oluşturduğunu ifade etti.

Putin, "Sınırların belirlenmesi, ulaşım- iletişim engellerinin kaldırılması ve insani sorunların çözülmesine ilişkin önceki  anlaşmaların  tutarlı bir şekilde uygulanmasının" ülkeler arasındaki  ilişkilerin normalleşmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Paşinyan ile konu hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu ve  ikili toplantıda bunların daha ayrıntılı olarak görüşeceğini de sözlerine ekleyen Rusya Devlet Başkanı, "Bunun Erivan ile Bakü arasında bir barış anlaşmasına yol açmasıını umuyoruz" dedi.

Zirve sırasında Putin ile Paşinyan arasında ayrı bir görüşme olması planlanıyor.

Zirvede ayrıca Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün Dışişleri Bakanları, Savunma Bakanları ve Güvenlik Konseyi Sekreterlerinin ortak toplantısı  yapılıyor.

Zirvenin ilk gününde başkent Yerevan caddelerinde bazı grupların Rusya'yı protesto ettiği görüldü. Azerbaycan'ın saldırları karşısında Rusya'nın Ermenistan'a yeterli destek  vermediği görüşü, ülkede giderek taraftar topluyor.