13 büyükşehir ile 3200 kadro geliyor

TBMM'ye sunulan tasarıyla 13 büyükşehirle beraber bazı bakanlıklara 3 bin 230 kadro ihdas edildi.

 

Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile 56 milyon kişi, büyükşehir belediye sınırları içinde yer alacak.

Tasarı, 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin sona ermesini öngörüyor. İstanbul’da da il özel idaresi kaldırılacak.

Büyükşehir belediyesi olacak kentlerde yeni ilçeler kurulacak.

Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek.

Nüfusu 2 binin altındaki 559 belediyenin tüzel kişilikleri kaldırılacak ve köye dönüştürülecek.

Tüzel kişiliği sona eren il özel idaresi, belediye ve köylerden devir sonrası ortaya çıkacak istihdam fazlası personel, kamu kurum ve kuruluşlara devredilecek.

Bazı bakanlık ve kurumlara ise kadro tahsisi yapıldı.

Tasarısıyla, İçişleri Bakanlığı'na bin 285, Sağlık Bakanlığı'na 504, Milli Eğitim Bakanlığı'na 384, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na 264, Maliye ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarına 216'şar, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na 72, Diyanet İşleri Başkanlığı'na 120, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne 144, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 24 kadro ihdas edildi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem