Ermenistan üçlü toplantının ertelenmesini istedi

Ermenistan hükümeti, Laçin Koridoru’ndaki blokajı dikkate alarak Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları arasında yapılacak toplantının ertelenmesini istedi.

23 Aralık’ta Moskova’da yapılmması planlanan Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının toplantısı, Dağlık Karabağ’daki insani kriz ve Laçin Koridoru’nun bloke edilmesi nedeniyle, Ermenistan tarafının isteğiyle ertelendi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vahan Hunanyan, “Laçin Koridoru’nun Azerbaycan tarafından yasa dışı olarak bloke edilmesinden önce, Ermeni tarafı Moskova’da yapılacak toplantıya katılmaya hazır olduğunu teyit etmişti.

Şu anda ise çalışma önceliği, Laçin Koridoru’nun 9 Kasım 2020 tarihli üçlü deklarasyona uygun olarak engelsiz bir şekilde yeniden açılması ve Dağlık Karabağ’daki insani krizin bir sonucu olarak ortaya çıkan sorunların ele alınmasıdır" dedi.

Laçin koridoru bir grup sivil giyimli Azerbaycanlının girişimiyle 12 Aralık'tan bu yana kapalı. Rus barış güçleri de bölgede ancak koridornu açılması için yapılan görüşmeler sonuç vermedi. Koridor şu an Ermenistan ile Karabağ Ermenileri arasında irtibatı sağlayan tek karayolu.  Yolun kapalı kalması Karabağ'da insani açıdan büyük zorluklar yaratıyor. Emenistan hükümeti ve Karabağ makamları yonu açılmas  için diplomatik çabalar göstermeye devam ediyor.