Laçin koridoru hala kapalı, Stepanakert'te miting

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 26-27 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek çalışma ziyareti için Rusya’ya gitti. Paşinyan St. Petersburg'daki BDT ülkelerinin gayrı resmi zirvesine katılacak. Laçin koridorunun hala kapalı olmasıyla başlayan gıda sıkıntısı sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitry Peskov  St. Petersburg'daki gayrı resmi BDT zirvesine Nikol Paşinyan ve İlham Aliyev'in katılmasının beklendiğini ancak üçlü bir görüşmenin planlanmadığını söyledi.

Öte yandan Laçin Koridoru'nun kapatılması sonucunda ekonomik alanda sorunlar baş göstermeye başladı ve bazı işletmeler faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

Karabağ makamlarının 26 Aralık'ta yaptığı toplantıda  mevcut koşullarda halkın normal yaşamının sağlanmasına ilişkin konular ele alındı.

Karabağ Devlet Bakanı Ruben Vardanyan, yolun kapalı kaldığını, ekonomik alanda da sorunların şimdiden baş göstermeye başladığını kaydetti.

Toplantıda  gıda ürünleri, ilaç, benzin ve mazot piyasalarındaki mevcut durum masaya yatırıldı.

12 Aralık'tan bu yana kapalı olan Laçin koridorunun açılması için 25 Aaralık Pazar günü  binlerce kişi Karabağ Stepanakert'te bir mitingi gerçekleştirdi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ise (ICRC) Karabağ'a 'a 10 ton gıda malzemesi ve ilaç teslim etti.

Daha önce Kızıl Haç, ağır hasta olan 4 aylık bir çocuğun Karabağ'dan Ermenistan'a nakledilmesini sağlamıştı.

Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan tek yol olan Laçin koridoru sivil giyimli Azerbaycanlılar tarafından 12 Aralık'tan bu yana bloke edilmiş durumda.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin TASS ajansına verdiği demeçte Laçin Koridoru’ndaki durumun ağırlaşmasının, Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış antlaşması imzalama işini zorlaştırdığını dile getirdi.

Galuzin "Kuşkusuz, Laçin Koridoru’nda mevcut gerginlik, barış anlaşması da dahil olmak üzere müzakerelerin arka planını karmaşıklaştıramaz. Rus tarafı, durumu sahada halletmek için yoğun çaba sarf ediyor. Ermenistan-Azerbaycan anlaşmasının tüm yönlerinde ortak çalışmanın mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

(Ajanslar)