Kudüs'te İsa Mesih'in isim günü ayini

Kudüs'e inanç ziyareti gerçekleştiren Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan 26 Ocak Perşembe sabahı Jülyen takvime göre “İsa Mesih’in İsim Günü” ayinine riyaset etti.

Patrik Maşalyan  sabah 08.30'da S. Hagopyants Manastırı girişinde kurulan dini geçit ile Diriliş Kilisesi’ne yönlendirildi.

Sabah 08:45'te kilisenin girişinde “hraşapar” töreni gerçekleştirildi.

Hraşapar töreninin ardından 09:30'da ayin başladı. Patrik  Maşalyan'a İstanbul Patriklik Makamı’nın iki rahibi Rahip Hovagim Seropyan ve Rahip Kaspar Garabetyan eşlik etti.

Rab'bin Duasından önce Patrik Maşalyan ilk olarak üç gence urar (kuşak) taşıma yetkisi verdi. Kudüs'ten Narek Tıbir Danielyan, İstanbul’dan Barkev Tıbir Ohanyan ve Arden Tıbir Mücerretoğlu, urar taşıma yetkisine kavuştular.

Daha sonra Patrik Maşalyan, İsa Mesih'in Doğuş Yortusunun 8. Günü- İsa Mesih'in İsim Günü’nün anlamını açıklayan bir vaaz verdi. “Meleğin emrettiği gibi, ona kurtarıcı anlamına gelen İsa adı verildi” dedi. 

Ayin sonunda tüm katılımcılar için davet verildi.

Son olarak Patrik Maşalyan önderliğinde kurulan dini geçit S. Hagopyants Manastırı’na doğru ilerledi. Kudüs Ermeni Patriği I. Nurhan tarafından karşılandılar ve iki Patriğin katılımıyla “Dınorhnek” gerçekleştirilerek ekmek su ve tuz takdis edildi.

Patrik I. Nurhan daha sonra, Patrikhane kabul salonunda toplanan din görevlileri ve konuklara, manastırın geleneksel ikramı olan portakalları dağıttı.

Patrik Maşalyan 27 Ocak Cuma günü İstanbul'a döndü. 

(Türkiye Ermenileri Patrikliği basın bülteni)

Kategoriler

Toplum