BM Adalet Divanı: Laçin koridorunda serbest ulaşım sağlanmalı

BM (Birleşmiş Milletler) Uluslararası Adalet Divanı Laçin koridorundaki abluka ile ilgili olarak Ermenistan'ın ihtiyati tedbir başvurusunu görüştü ve Laçin koridorunda serbest ulaşımın Azerbaycan tarafından sağlanması gerektiğini belirtti. Karar, Mahkeme Başkanı Joan Donoghue tarafından okundu.

Mahkeme "Azerbaycan Cumhuriyeti, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak, Laçin koridoru boyunca her iki yönde engelsiz insan, araç ve yük hareketini sağlamak için elindeki tüm önlemleri almalıdır" dedi. 

Mahkeme, 12 Aralık 2022'den bu yana Laçin koridoru üzerinden Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasındaki bağlantının koptuğunu gözlemledi. Mahkeme, bu durumun bir takım sonuçlara yol açtığını ve etkisinin bugüne kadar devam ettiğini kaydetti.

Açıklamada “Mahkemeye sunulan bilgiler, Laçin Koridoru'ndaki kesintiyle Dağlık Karabağ'da hastanede yatan Ermeni uyruklu veya etnik kökenli kişilerin acil tıbbi bakım için Ermenistan'daki tıbbi tesislere nakledilmesinin engellendiğini gösteriyor. Kanıtlar aynı zamanda Dağlık Karabağ'a temel ihtiyaç maddelerinin ithal edilmesinin engellendiğini ve gıda, ilaç ve diğer hayat kurtarıcı tıbbi malzeme sıkıntısının yaşandığını gösteriyor." dendi 

Mahkeme aynı zamanda Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı ihtiyati tedbir talebini de reddetti.

Karabağlı Ermenileri Ermenistan'a ve dünyaya bağlayan tek yol olan Laçin koridoru bir grup sivil Azerbaycanlı tarafından 12 Aralık'tan bu yana "çevresel" gerekçelerle bloke edilmiş durumda. Abluka özellikle Karabağ'da insani bir kriz yarattı. 

(Ermenistan Kamu Radyosu)