Siyasette son nokta: İnsan olan kime ağlar?

Diyarbakır’ın yeni İl Emniyet Müdürü Recep Güven, “Dağda ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz” deyince Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin tepkisini çekse de, farklı kesimlerden destek aldı. Bu desteğe rağmen, Güven’in önümüzdeki günlerde koltuğunu kaybedip kaybetmeyeceği merak konusu oldu.

Güven’in “Dağda ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz” sözünü AKP, BDP, CHP temsilcileri ile bölgeden isimlere değerlendirdik. Genel vurgu, siyasilerin emniyet müdürünün gerisinde kaldığı yönünde.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Diyarbakır’ın yeni emniyet müdürü Recep Güven, haftabaşında yaptığı açıklamalarla siyaset gündemini belirledi. Güven, basın toplantısında “Dağda ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz demiştim. Eline silah alıp çoluk çocuk demeden insan katleden canavarlaşmış bir teröristi de entegre edemiyorsanız, devlet değilsiniz. Ben bu iki duygu arasında gidip geliyorum” demiş ve sözleri iktidar ve muhalefet adına Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli tarafından sert ifadelerle eleştirimişti.

Dengir Mir Mehmet Fırat: ‘Siyasilerden daha insani bir açıklama’

AK Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat konuyla ilgili “Her insanda bulunması gereken minimum değeri ifade ediyor. Ama o bölge buna pek alışık olmadığı için veya bürokrasiden böyle bir şey duymadığınız için herkesi etkiliyor” yorumunda bulundu. Güven’in teşhislerinin doğru olduğu kanısı taşıdığını vurgulayan Fırat, “Üzücü olan bir nokta var. Bir güvenlik görevlisi siyasilerden daha insani, daha ileri bir söylem dile getirdi; bu beni hayal kırıklığına uğrattı” değerlendirmesinde bulundu.

Altan Tan: ‘Uygulamaları farklıydı’           

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Emniyet Müdürü Güven’in Siirt’te görev yaptığı dönemdeki uygulamalarını hatırlatarak, “Siirt’te Emniyet Müdürü iken böyle başlamıştı. Newroz’a katıldı. Belediye Başkanı’nı ziyaret etti ama sonra en kötü uygulamalar orada oldu. Belediye Başkanımız sokak ortasında polisler tarafından dövüldü. Siirt’teki uygulamaları böyle olmadı” diye konuştu. Tan, Başbakan’ın ‘gönül almak’ için söylenen bu sözlere dahi tahammülü olmadığı vurgularken, CHP’yi de “ne yapacağına karar vermemiş olmakla” eleştirdi.

Vahap Coşkun: ‘Başbakan’ın tepkisi çok sinir bozucu’

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Vahap Coşkun de Güven’in önemli tespitlerde bulunduğuna dikkat çekerek “Emniyet Müdürü bölgede çalışan ve bölgenin dinamiklerini iyi bilen birisidir. Siyasiler tarafından bir devlet politikası haline getirilmesi gerekirken Başbakan’ın bu tepkisi sorunları derinleştiren bir etki yaratacaktır. Başbakan’ın açıklamaları çok sinir bozucu” diye konuştu.

Sezgin Tanrıkulu:  ‘Kendisi ile yüzleşiyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Güven’in açıklamalarının insani bir duruşu ifade ettiğini belirterek şunları söyledi: “Emniyet müdürü kendisi ile yüzleşiyor. 91-96’da Diyarbakır’da görev yaptığı dönemlerde çok yanlışlıklar olduğunu, köy boşaltmaların bu sonuçlara yol açacağının hesaplanamadığını söylüyor, faili meçhuller ve kayıplara dikkat çekiyor. Kendi o dönemde baş komiser. Kendisinin de içinde bulunduğu mekanizmanın, insan hakları ihlallerinin sorunu buraya taşıdığı kanaatini ortaya koyuyor. Bu önemli bana göre.”

Şahismail Bedirhanoğlu: ‘Acıları hissetmesi bölgede etkili oldu’

Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu da “Karşı tarafında acılarını hissetmek ve bu acıların üzerinden insani bir yaklaşım sergilemek ve bir de emniyet müdürü söyleyince bölgede etkili oldu. Farklı bir perspektifin gelişeceğine dair umutları yükseltti. Devlet politikasıymış gibi algılandı. Ama Başbakan’ın konuşmasından sonra umutlar aşağı çekildi” diye konuştu. 

 

Haber Agos'un 12 Ekim 2012 tarihli 861. sayısında yayınlandı.

 

 

Kategoriler

Güncel Gündem