Paşinyan'dan hava sahası krizine neden olan anıt hakkında değerlendirme

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Türkiye'nin hava sahasını Ermenistan uçaklarına kapattığını doğruladı. Çavuşoğlu, kararın Yerevan'da geçen hafta açılan Ermeni Soykırımı (Nemesis) Anıtı nedeniyle alındığını söyledi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan Parlamento'da vekillerin sorusu üzerine bir değerlendirmede bulundu.

Ermenistan Parlamentosu'ndaki soru- cevap faslı bölümünde milletvekili Tadevos Avetisyan, Ermenistan’ın, Türkiye’nin taleplerine ne ölçüde  karşılık vereceğini ve heykeli kaldırmaya hazır olup olmayacağını sordu. 

Paşinya soruya şu sözlerle yanıt verdi: 

“Biz duygusal bir milletiz, fakat bence duygusal bir milletten, devlet aklı olan millete dönüşme zamanımız geldi. Bu kolay bir yol değil, çok zor.  Bunu düşünmeliyiz. Bu bir köşetaşı, kesişen bir soru. Şu anda bir yol ayrımında duruyoruz. Devletimizin olup olmayacağı, nasıl devam edeceğimize bağlı.”

Öte yandan ABD, Türkiye’nin hava sahasını Ermenistan  uçaklarına kapatması kararından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Açıklamada “ABD, tüm bölge için olumlu sonuçlara yol açacak Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini güçlü bir şekilde desteklemektedir. Türkiye’nin, Ermenistan havayollarının kendi topraklarından uçuş iznini askıya alma açıklamasını hayal kırıklığıyla not ettik. Hava iletişiminin yeniden kurulmasına ilişkin daha önceki anlaşmalar, güveni güçlendirmenin önemli araçları haline geldi.  Türkiye ve Ermenistan’ın ekonomik bağları yeniden kurmaya ve ulaşım iletişimini açmaya devam etmesini içtenlikle diliyoruz” dendi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ermenistan ve Türkiye arasında doğrudan uçuşlar olduğunu ancak üçüncü ülkelere uçan Ermenistan uçaklarına Türk hava sahasını kapattıklarını açıklamıştı.

Ermenistan'da geçen hafta 1915'in sorumluları oldukları gerekçesiyle İttihat ve Terakki'nin o zamanki yöneticilerine yönelik suikastleri gerçekleştirenleri anmak amacıyla bir anıt açılmıştı.

Türk Dışişleri'nden geçen hafta yapılan açıklamada "1920'lerin başında Osmanlı siyasi ve askeri liderlerine ve dönemin Azerbaycanlı yetkililerine ve hatta bazı Osmanlı Ermeni vatandaşlarına yönelik suikastların faillerine adanan 'Nemesis Anıtı'nın Yerevan'da açılmasını şiddetle kınıyoruz" denmişti.

Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada, “Eğer devam ettirirlerse, bunu kaldırmazlarsa bu sefer ilave tedbirler de alacağız. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil, iyi niyetli olmadıklarını da net bir şekilde görmüş olduk. Hiç kimse kusura bakmasın, 'bizim yetkimizde değil' diye de bizi kandırmaya kalkmasınlar." dedi.