Blinken: Ermenistan ve Azerbaycan anlaşmaya yakın

ABD, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları arasında 1 Mayıs'ta başlayan görüşmeler dün de sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan ve Azerbaycan'ın kalıcı ve kalıcı bir barışa giden tek yolun diyalogdan geçtiğini kabul etmesini memnuniyetle karşıladı ve "Nihai bir anlaşmaya varmak üzereyiz" dedi.

Blinken, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasındaki ikili barış müzakerelerinin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, ABD'nin desteğini sunmaya devam etmekten mutlu olduğunu söyledi.

Blinken şöyle konuştu:

"Son birkaç gün içinde iki taraf çok zor konuları tartıştı ve kalıcı bir barış anlaşmasında somut ilerleme kaydetti. Umuyorum ki onlar da benim gibi, görünürde, ulaşılabilecek bir anlaşma olduğunu görürler. Bu anlaşmaya varılması sadece tarihi bir dönemeç olmayacak, aynı zamanda Azerbaycan ve Ermenistan halklarının da çıkarına olacak." 

Blinken şöyle devam etti: “Müzakerelerin hızı ve meslektaşlarımızın oluşturduğu temel, bir anlaşmaya varabileceğimizi gösteriyor. Maratonun son aşamaları her zaman en zorudur, bunu biliyoruz ama Amerika Birleşik Devletleri her iki arkadaşımıza da bitiş çizgisini geçmeleri için yardım etmeye devam etmek için burada. Dediğim gibi, bence buna çok yakınız." 

Blinken "Nihai bir anlaşmaya varmak üzereyiz ve devam etmeye kararlıyız" diye konuştu.

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları da, iki ülke arasında "barış anlaşması taslağında yer alan bazı maddelerde anlaşmaya varıldığını" açıkladı.

Heyetler, Barış ve Devletlerarası İlişkilerin Kurulmasına İlişkin İkili Anlaşma Taslağı'nın bazı maddelerinde karşılıklı anlaşmaya varırken, bazı maddelerde de görüş bildirdiler. Kilit konuların farklı kaldığı, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıklarının ayrı ayrı açıklamalarında söyleniyor.

Görüşmenin ardından her iki bakan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki müzakerelere ev sahipliği yaptığı için ABD tarafına teşekkürlerini dile getirdi. Açıklamada ayrıca tarafların görüşmelere devam etme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoyan ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın arabuluculuğu ve ev sahipliğinde yapılan görüşmeler için hafta başından bu yana ABD'de bulunuyor. 

(Ajanslar, Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azerbaycanca)