Paşinyan ve Aliyev bu kez Kişinev'de buluştu

Geçtiğimiz aylarda Brüksel ve Moskova'da farklı formatlarda biraraya gelen Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bu kez Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin yapıldığı Moldova'nın başkenti Kişinev'de beşli formatta buluştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un katılımıyla bir görüşme gerçekleştirdi. 

Görüşmede bölgesel ulaşım ve ekonomik altyapı blokajlarının kaldırılması, iki ülke arasındaki sınırların belirlenmesi, sınır güvenliği, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış anlaşması ve Dağlık Karabağ halkının hakları ve güvenliği ele alındı.

Ayrıca, savaş esirleri, kayıp kişiler ve diğer insani yardımlar konusu da gündeme geldi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada iyi bir görüşme gerçekleştiğini söyledi.

Michel, "Mayıs ayında Brüksel'de konuştuğumuz tüm konuları (yollar, güvenlik ve haklar, sınırların belirlenmesi, barış anlaşması) ele alma fırsatımız oldu" dedi.

Michel şöyle devam etti:

“Bu görüşme, 21 Temmuz'da Brüksel'de yapılacak bir sonraki toplantı için iyi bir hazırlık oldu. Çok çalışıyoruz ve ilişkilerin normalleşmesi yönündeki tüm olumlu çabaları desteklemek niyetindeyiz. Avrupa Siyasi Topluluğu'nun İspanya'da yapılacak bir sonraki toplantısı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Aliyev'i, Başbakan Paşinyan'ı, Şansölye Scholz'u ve Cumhurbaşkanı Macron'u tekrar davet edeceğimi de duyurdum. Bu, AB tarafında ilişkilerin normalleşmesi yönünde daha fazla ilerleme kaydetmek için yardım sağlamak konusunda her şeyi yapacağımız anlamına geliyor”.


Kategoriler

Güncel