Hastanesi olan vakıfların seçim yönetmeliği için bekleyiş sürüyor

Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi, Surp Agop Ermeni Hastanesi ve Balat Or Ahayim Musevi Hastanesi vakfının bu yıl seçim yapması gerekiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hastanesi olan vakıflar için hazırladığı yönetmelik taslağı da bu takvime uygun olarak 15 Haziran’da şekillenmişti. Taslağa yönelik olarak azınlık vakıflarından gelen düzeltme önerileri Haziran ayının sonlarında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunuldu. Aradan bir ay geçmesine rağmen yönetmelik hala yayınlanmadı.

Azınlık vakıfları, hastanesi olan vakıflar dışında, geçen yıl yayınlanan yönetmelikle yönetim kurulu seçimlerini gerçekleştirmişti. Hastanesi olan vakıfların ise 2023 yılında seçimlerini yapacağı belirtilmişti. Bu kapsamda Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi, Surp Agop Ermeni Hastanesi ve Balat Or Ahayim Musevi Hastanesi vakfının bu yıl seçim yapması gerekiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hastanesi olan vakıflar için hazırladığı yönetmelik taslağı da bu takvime uygun olarak 15 Haziran’da şekillenmişti. Taslağın detayları Agos’ta yayınlanmıştı.

Taslağa yönelik olarak azınlık vakıflarından gelen düzeltme önerileri Haziran ayının sonlarında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunuldu.  Bazı önerilerin  makul bulunduğu öğrenilmiş, taslak büyük oranda şekillenmiş ve artık yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanması için bekleyişe geçilmişti.

Aradan bir ay geçmesine rağmen yönetmelik hala yayınlanmadı. Taslak VGM tarafından vakıf yöneticileri ile paylaşıldığında, öneriler için hızla cevap istenmiş, bu tutum, yönetmeliğin kısa sürede yayınlanacağı yönünde beklenti oluşturmuştu. 

Konuya yakın isimler, eğer seçimler bu yıl sonuna kadar yapılacaksa yönetmeliğin artık yayınlanması gerektiğine dikkat çekiyor ve diğer vakıfların seçimlerini düzenleyen yönetmeliğin de geçen yıl Haziran ayında yayınlandığını hatırlatıyor. 

Gelecek yıla mı kalacak?
Yönetmeliğin gecikmesi soru işaretleri de yarattı. Kimi hastane vakıflarının, yönetim kurulları seçimlerinin gelecek yıla kalmasını istediği yönünde iddialar, kulislerde konuşuluyor. Ancak bu konuda net bir bilgi yok. 

Yedikule Surp  Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, taslak ilk olarak ortaya çıktığında Surp Pırgiç’in seçimlerini geleneksel olarak Hampartsum Yortusu’nda yani Mayıs ayında yaptığını belirterek Yedikule açısından bu yönde bir erteleme olup olmayacağını gündeme getirmişti. Şirinoğlu konuyla ilgili olarak Agos’a yaptığı açıklamada “O zaman böyle bir öneriyi sadece Yedikule için Azınlık Vakıfları Temsilciliği aracılığıyla ilettim. Ama o kadar. Ondan  sonra herhangi bir temasım olmadı” dedi.  Öte yandan diğer toplumlardan bazı vakıf yöneticilerinin ise 2024 yılını telaffuz ettikleri kulislere yansıyor. 

Edinilen bilgilere göre VGM (Vakıflar Genel Müdürlüğü) yetkilileri taslak çalışmayı onaylanması üzerine Ankara’ya gönderdiklerini, artık ilgili makamların imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanmasının bekleneceğini belirtiyor. 
Bu çerçevede artık Hastane Vakıfları Yönetmeliği’nin  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor. Ancak bir aylık gecikme seçimlerde aday olacakların aklında “Acaba gelecek yıla mı kalacak?” yönünde kuşkular doğmasına sebep oluyor.  AKP Milletvekili Sevan Sıvacıoğlu ise yönetmelikle ilgili bir sorun olduğu yönünde bir duyuma sahip olmadığını, her an yönetmeliği yayınlanabileceğini söylüyor. 

Taslakta neler vardı?

Taslakta düzeltme önerisi getirilen maddelerin ilki şöyleydi:

 “-Seçim çevresi, vakfın bulunduğu ildir. Vakıf yönetim kurulunun en az biri tıp doktoru, biri hukukçu, biri mali müşavir veya mali işler uzmanı/muhasebeci olmak üzere yedi üyeden oluşturulması esastır. Ayrıca asıl üye sayısının salt çoğunluğu kadar yedek üye seçilir. Yedek üyeler arasında da tıp doktoru, hukukçu, mali işler uzmanı/muhasebeci bulundurulur. Vakfın işleyişi açısından yediden fazla üyeye ihtiyaç duyulan vakıflarda yönetim kurulu, tek sayı olmak üzere en fazla on bir üyeden oluşturulabilir.”

Edindiğimiz bilgilere göre yönetime aday olacak her listenin, bahsedilen meslek gruplarından isimler bulmakta zorlanacağı yönünde görüşler öne sürüldü ancak VGM’den ancak böyle bir sorun çıktığı takdirde bu konunun gündeme alınacağı değerlendirmesi geldi. 

Taslakta seçimin İstanbul genelinde ve blok liste sistemiyle yapılması öngörülüyor. Beklenti bu seçimlere tüm Türkiye'deki ilgili azınlık toplumu mensuplarının da oy verebilmesi yönündeydi.  Ancak taslakta bu yönde bir düzeltme beklenmiyor. 

Taslakta ayrıca şu ifadeler yer alıyordu

“-Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, bünyesinde hastanesi olan cemaat vakıfların yönetim kurulları seçimlerine dair süreç başlar ve seçimler 31/12/2023 tarihine kadar tamamlanır.”

Kategoriler

Toplum