Sümela'da yapılacak Meryem Ana Yortusu aşırı sağ çevrelerin hedefinde

Ekümenik Patrik Bartholomeos, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 15 Ağustos'ta Trabzon'daki Sümela Manastırı'nda yapılacak ayin için Patrikhane'ye resmî makamlardan izin verilmediğini söylemişti. Edinilen bilgilere göre izin geldi. Ancak milliyetçe çevreler 15 Ağustos'ta ayin yapılmaması için kampanya yürütüyor.

Cumhuriyet gazetesindeki habere göre Patrik Bartholomeos, "Şimdiye kadar yazılı bir izin almadık, sadece sözlü mesajlar aldık, bunun üzerine bir duyuru yaptık ve ayinin bu yıl Sümela'da yapılacağını söyledik" ifadelerini kullanmıştı.

Edinilen bilgilere göre geçtiğimiz Perşembe günü yazılı izin geldi ve her yıl Ağustos ayının ortasına denk gelen Meryem Ara Yortusu'nun Sümela'da kutlanması için bir engel kalmadı. 

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin'in, Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına karşı çıkarak, bunun "Lozan Antlaşması'nın ihlali anlamına gelebileceği" sözlerini hatırlatan Bartholomeos, yaptığı açıklamada şunları da kaydetti:

"Milletvekili bu ayinin Lozan Antlaşması'nı ihlal ettiğini söyledi. Bu nasıl mümkün olabilir? Lozan başka şeyler de söylüyor. Benim vatanım Gökçeada için ve daha geniş anlamda bizim çıkarlarımız için. Din eğitimi hakkımız için Heybeliada kapalı kalıyor. Milletvekili ise gelip bize Lozan Antlaşması'nı ihlal ettiğimizi söylüyor."

Öte yandan İYİ Partililerin de aralarında olduğu milliyetçi çevreler 15 Ağustos'ta ayin yapılmaması için sosyal medyada kampanya yürütüyor. 

İYİ parti Sözcüsü Kürşad Zorlu yaptığı açıklamada

"15 Ağustos 1461, Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih tarihidir...Türkiye karşıtı kesimler ise bunu adeta bir matem günü olarak görürler. Bu önemli günde gerçekleşen bir anma etkinliğine dikkat çekmek ve yetkilileri uyarmak istiyoruz. Cumhuriyetin kuruluşundan 2010 yılına kadar 88 yıldır ayin yapılmasına izin verilmeyen Sümela müzesinde tam da 15 Ağustos’ta ayin yapılmasına izin verilmeye başlanmıştır. 15 Ağustos’taki ayinin derhal İPTAL edilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Ancak Trabzon'un fethinin yakın zamana kadar Ekim ayında kutlandağı biliniyor.