Banu Güven: Türkiye’de ifade özgürlüğü yok

Almanya'da düzenlen kitap fuarına davet edilen gazeteci Banu Güven, “Türkiye'de ifade özgürlüğü ve bağımsız medya yok“ dedi.

Essen'de düzenlenen Ruhr Kitap Fuarı kapsamında dün akşam gerçekleştirilen 'Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü' başlıklı panele davet edilen Banu Güven, medyayı ve hükümeti eleştirdi.

Moderasyonunu Gazeteci Atilla Azrak'ın yaptığı ve Almanca çevirisini ünlü çevirmen Recai Hallaç'ın yaptığı panelde konuşan Banu Güven'i, kalabalık bir davetli grubu izledi. Panele, Avrupa Birliği tarafından kısa bir süre önce açıklanan ve Türkiye'yi oldukça eleştiren ilerleme raporu okunarak başlandı.

BAŞBAKANA MEKTUP YAZDIM

Yukardan medyaya gelen baskılar olduğunu belirten Güven, 'işten ayrılma durumunda kaldığımda, başbakan Erdoğan'a bir mektup yazarak, bu oto sansürden söz ettim' dedi.  İfade ve basın özgürlüğü konusunda kendisine yöneltilen soruyu 'Kısaca cevabım Türkiye'de ifade özgürlüğü yoktur' diye yanıtladı.

İstanbul Çamlıca'da yapılacak cami ve Taksim Meydanı'na yapılacak yeni düzenlemeleri örnek vererek Başbakan Erdoğan'ı, 'Bir başbakan cami yada başka bir anıtın nereye yapılacağını ve kimin yapacağına karar veriyor.Bu yıllarca emek vermiş mimarlar içinde delirtici bir şey.Bunun adı da otoriterliktir.Demokrasiden çok sık söz eden ama otoriter olan bir iktidar var” sözleriyle eleştirdi.

LGBT'DEN BİR TEMSİLCİ BİLE TELEVİZYONDA YOK

Özgürlüklere yönelik kısıtlamalara dikkat çeken Güven, Özgür Gündem gazetesini hatırlattı. Güven, 'Türkiye'de ağırlıklı olarak sorun Kürt meselesidir. Ama yalnız o değil, örneğin Türkiye'de LGBT'lerden yani lezbiyen ve eşcinsellerden bir temsilciyi televizyonlarda göremiyorum' dedi.

Medyada yeni bir oluşumdan söz eden  Güven, 'Yazılarımı ve çektiğimiz haber videolarını şimdilik internette değerlendiriyorum ve oldukçada destek görüyorum. Ama yeni bir şeyler olacak gibi. Bir oluşum var, yeni bir televizyon gibi bir şey, çok yakında göreceksiniz' diye konuştu.

 

(milliyet.com.tr)

 

 

Kategoriler

Güncel Basın Gündem