Ermenistan Rusya'ya Roma Tüzüğü konusunda anlaşma önerdi

Ermenistan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir parçası olan Roma Tüzüğü'nü onaylaması Rusya ile Ermenistan arasında gerilime neden olmuştu. Söz konusu tüzüğün onaylanması Rusya lideri Putin'in Ermenistan'a gelmesi halinde tutuklanması gibi sonuçlar doğurabilir. Rusya'nın sert tepkisi sonrasında Ermenistan'ın Rusya'ya ikili bir anlaşma önerdiği ortaya çıktı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin 9 Ekim'de Moskova'nın Ermenistan hükümetine konuyla ilgili "belirli öneriler" sunduğunu söylemişti. 

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı  Radio Free Europe/Ermenice Servisi'ne yaptığı açıklamada Yerevan'ın bu önerilere yanıt verdiğini açıkladı.

Bakanlık, "Roma Statüsü'nün Ermenistan tarafından onaylanması sürecine ilişkin Rusya tarafının ilettiği öneriler kapsamında, Ermeni tarafı, Rusya Federasyonu'nun endişelerini ortadan kaldırabilecek uygun bir ikili anlaşma yapılması yönünde teklifte bulundu" dedi. Açıklamaya göre Yerevan Moskova'dan "resmi bir yazılı yanıt" henüz almadı.

Öte yandan Rusya -Ermenistan ilişkileri Malta'da Ermenistan'ın  katıldığı bir toplantı nedeniyle bir kez daha gerildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü Maria Zaharova, Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky tarafından düzenlenen barış konferansına katılmasını eleştirdi ve  "Bunu Erivan'ın Rusya karşıtı apaçık bir jesti olarak değerlendiriyoruz" dedi. 

Zaharova ayrıca, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın eşi Anna Hakobyan'ın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaptığı ziyareti ve Ermenistan Parlamentosu Başkanı Alen Simonyan'ın Ukrayna Yüksek Şurası Başkanı Ruslan Stefanchuk ile Dublin'de görüşmesini de hatırlattı.

Zaharova "Ermenistan yönetimi, kısa bir süre önce Ermenistan'ın istikrar ve refahının en önemli faktörü olarak nitelendirdiği müttefikiyle ilişkilerini kasıtlı ve ısrarlı bir şekilde yok ediyor" dedi.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan