İsrail ordusu Şifa Hastanesi'ne baskın düzenledi

İsrail-Hamas savaşı 35 günü geride bırakırken İsrail'in Gazze'deki kara harekatı devam ediyor. Şifa Hastenesi İsrail tankları tarafından kuşatılmıştı. İsrail ordusu son olarak tanklarla hastaneye baskın düzenledi.

İsrail ordusu, günlerdir çok sayıda Filistinlinin sığındığı ve abluka altında tutulan El Şifa Hastanesi'ne yönelik operasyon başlattığını açıkladı.

Açıklamada, El Şifa Hastanesi'nin bir bölümünde "Hamas'a karşı hassas ve hedefe yönelik" operasyon başlatıldığı, bunun "istihbari bilgilere dayalı" yapıldığı söylendi.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin sosyal medyadaki açıklamasında, "bu tesise ve hassas duruma uygun olarak eğitilen tıbbi ekipler ve Arapça konuşan görevlilerin" de operasyonda yer aldığı açıklandı.

İsrail ordusu "Hamas'ın canlı kalkan olarak kullandığı sivillere zarar verilmemesinin" hedeflendiğini ileri sürdü.

İsrail ordusu hastanede olduğunu ileri sürdüğü Hamas militanlarının "teslim olması" çağrısını yaptı.

İsrail, hastanenin altında Hamas'a ait bir üs bulunduğu iddiasını  birkaç gündür yineliyor. ABD Savunma Bakanlığı da  bu iddiayı destekleyen bir açıklama yapmıştı.

Hastane çalışanları ve doktorlar da tesiste Hamas'a ait askeri varlığın bulunmadığını dile getirdi.

Hamas, İsrailli askerlerin Gazze'deki El Şifa Hastanesi'ne başlattığı operasyonda "tüm sorumluluğun ABD Başkanı Joe Biden'da olduğunu" savundu.

Reuters'ın haberine göre baskın sonrası ilk açıklamasını yapan Hamas, Beyaz Saray'ın, İsrail'in El Şifa Hastanesi'ne yönelik iddialarına verdiği desteğin operasyona yeşil ışık yaktığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü, Salı günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 700 hasta ve 400 personelin yanı sıra 3 bin sivilin hastanede bulunduğunu aktardı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ise en az 2300 kişinin halen hastanede olduğunu, bunların 650'sinin hastalar, 200-500 arası personel ve 1500'ünün sivil olduğunu söyledi.

Filistin Sağlık Bakanı Mai El Kaila, hastane içerisine operasyon düzenleyen İsrail'i "insanlığa karşı yeni bir suç" işlemekle suçladı.

Filistin haber ajansı Wafa'ya açıklama yapan El Kaila, "El Şifa'daki sağlık personelinin, hastaların ve sığınan insanların hayatlarından işgal güçleri sorumludur" dedi.

(Ajanslar, BBC Türkçe)



Kategoriler

Dünya