Ogün Samast duruşmaya Trabzon'dan katıldı, savunma için süre istedi

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Bu dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki 11 sanıklı davayla birleştirilmesine karar verilmişti. Duruşma bugün (6 Aralık) başladı. Ogün Samast duruşmaya Trabzon'dan SEGBİS ile katıldı. Duruşma 6 Mart'a ertelendi.Mahkeme heyeti, Samast’a yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de bulunduğu 11 sanığın yer aldığı dosya ile  Samast hakkındaki dava arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle dosyaları birleştirdi.

Duruşma İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde  6 Aralık Çarşamba günü görüldü. Duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Hülya Deveci ve Emel Ataktürk  katıldı.

Samast duruşmaya Trabzon'dan SEGBİS ile katıldı. Samast sabah saatlerinde Trabzon Akçaabat Adliyesi'ne geldi.

Samast'ın avukatları iddianamenin bugün tebliğ edildiğini belirterek savunma için süre talep etti. Talebi yerinde gören hakim önümüzdeki celse savunma yapmalarına karar verdi ve ve SEGBİS aracılığıyla katılan Samast'ın duruşmadan ayrılmasına izin verdi. Ogün Samast'ın avukatları ayrıca Samast'ın güvenlik sebebiyle bugünkü duruşmadan vareste tutulmasını talep etti. Mahkeme bu talebi de kabul etti ve Samast mahkemeden ayrıldı. Mahkeme heyeti, Samast’a yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi.

Dosyada yargılanan diğer sanıklar şöyle:  Adem Sağlar, Ahmet İskender, Ali Fuat Yılmazer, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Faruk Sarı, Ramazan Akyürek, Tuncay Uzundal, Yahya Öztürk, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz.

İlk ifadeyi veren Ali Fuat Yılmazer savunmasında “Bu kadar yıl sonra Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Ogün Samast  beyanlarını niye değiştirdiler diye merak etmek gerekmez mi? Benim bu kişilerle ilişkime dair bir delil yok. Cinayetin azmettiricisi olmadığımı resmî belgelerle ispat ettim” dedi.

Yılmazer’in savunması
Yılmazer daha önceki yargılanmasında suçlamalara yanıt verdiğini, ortada yeni bir delil bulunmadığını söyledi ve  “Savcılık suçu bize yıkma gayretinde görülüyor. Bu ideolojik bir tavırdır” dedi.

Yılmazer şöyle devam etti: 
“İstihbarat bilgisi İstanbul’a eksik gitmedi. ‘Ses getirecek eylem’, ifadesinin şiddet içerdiği açıktır. Bizim yazışmalarımızda bu böyledir. Ayrıca Trabzon’dan gelen yazıda Yasin Hayal’in önceki eylemlerine de değinilmiş”

“Hrant Dink’in korunması konusu İstanbul il istihbarat şubesinin ve il koruma komisyonunun yetkisindeydi. Bunun örnekleri var. Koruma Daire Başkanlığının ve Merkez Koruma Komisyonunun böyle bir uygulaması yok.”

“İstanbul İstihbarat Şubenin Hrant Dink’e yönelik tehdidin farkında olmadığı düşünülebilir mi? Cinayetin gerçek azmettiricisi İstanbul’da yaşanan gelişmelerdir. Tehdit İstanbul’da ayyuka çıkmıştı. Ona koruma verilmemesinin özel bir sebebi var”

“İstanbul Emniyeti yetkilileri Hrant Dink’in katilini yakalamaya değil korumaya çalıştı. Katilin fotoğrafının yayınlanmasını engellemeye çalıştılar. Bu siyasi bir cinayetti ve arkasında örgütlü bir yapı olduğu açıktı. İstanbul o süreçte bizimle bağlantıyı kesti.”

Ramazan Akyürek’in avukatı  da “Müvekkilimin Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile kanıtlanmış hiçbir bağlantısı yoktur. Ogün Samast’ın sonradan söyledikleri yalandır” dedi. 

6 Mart’a ertelendi
Diğer sanıklar bugünkü duruşmada ifade verirken ifadeler sonrası mahkeme duruşmayı 6 Mart 2024'e erteledi. Samast savunmasını önümüzdeki duruşmada yapacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Samast hakkında hazırlanan iddianamede, Yasin Hayal'in "suç örgütü yöneticisi olmak", Erhan Tuncel ve Ogün Samast'ın ise "suç örgütü üyesi olmak" suçundan ceza aldıkları ifade edilmişti.

Ogün Samast hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilemediği ifade edilen iddianamede, Samast hakkında ele geçirilen bir kısım delillerin örgütün yönetici ve üyeleriyle belli bir irtibatının olduğu, bu irtibatla şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'le birlikte Samast'ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu anlatılıyor.

İddianamede, Samast'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi isteniyor.

Ogün Samast Hrant Dink cinayetinden 16 yıl 10 ay sonra geçtiğimiz haftalarda tahliye edilmiş, tahliye kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Tahliye sonrasında Samast hakkında  söz konusu iddianame yazılmıştı.

(Ajanslar, Hrant’ın Arkadaşları, Agos)


Kategoriler

Güncel