Ermenistan ve Azerbaycan mahkûm takası için anlaştı

Azerbaycan hükümeti, iyi niyet göstergesi olarak 32 Ermeni askerini serbest bırakma kararı aldı. Buna karşılık, Ermenistan da iyi niyet göstergesi olarak 2 Azerbaycan askerini serbest bıraktı.

Gelişmeyi Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da twitter hesabından doğruladı. 

İki ülke ayrıca Karabağ ihtilafının başlamasından sonra ilk kez aracısız biçimde ortak bir açıklama yaptı. 

Açıklama şöyle:

1-Mahkum takası:

Azerbaycan Cumhuriyeti, hümanizm değerleri doğrultusunda ve iyi niyet adımı olarak 32 Ermeni askerini serbest bırakır. Ermenistan Cumhuriyeti ise hümanizm değerlerini rehber alarak iyi niyet adımı olarak 2 Azerbaycan askerini serbest bırakır.

2. Karşılıklı iyi niyet
Azerbaycan ve Ermenistan farklı temsilciliklerde birbirlerinin adaylıklarını destekler.

Ermenistan iyi niyetinin bir göstergesi olarak BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP29) 29. Taraflar Konferansına ev sahipliği yapma adaylığını geri çeker ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin adaylığını destekler.

Azerbaycan, iyi niyetin bir göstergesi olarak, Ermenistan'ın Doğu Avrupa Grubu COP Bürosu üyeliğine adaylığını desteklemektedir.

3. Barışa hazırlık
Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, bölgede uzun zamandır beklenen barışın sağlanması için tarihi bir fırsatın doğduğu görüşünü paylaşır.

Ortak açıklamada, "İki ülke ilişkileri normalleştirme, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygı temelinde bir barış anlaşmasına varma niyetini yeniden teyit ediyor." ifadesine yer veriliyor.

Açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan'ın yakın gelecekte ek güven artırıcı tedbirlerin uygulanmasına yönelik görüşmelere devam edeceği belirtiliyor.

Yetkililer, uluslararası topluma "iki ülkenin karşılıklı güvenin oluşmasına katkıda bulunacak ve tüm Güney Kafkasya bölgesi üzerinde olumlu etki yaratacak çabalarını desteklemesi" çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki  anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

Borrell, X (twitter) kanalındaki gönderisinde, "AB, Ermenistan ve Azerbaycan'ın tutukluların karşılıklı serbest bırakılmasını ve diğer güven artırıcı önlemleri açıklayan ortak açıklamasını memnuniyetle karşılıyor; bu önemli bir siyasi adımdır. Bölgede barışı sağlamak için tarihi bir şans var ve bu çabaları desteklemeye kararlıyız" dedi.

(Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azerbaycanca)