Ermenistan- Azerbaycan ortak açıklaması olumlu yankı yarattı

Ermenistan ve Azerbaycan Karabağ ihtilafının başlamasından sonra ilk kez aracısız biçimde ortak bir açıklama yaptı. İki ülke mahkum takası konusunda anlaşmaya varırken ortak açıklamada "Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, bölgede uzun zamandır beklenen barışın sağlanması için tarihi bir fırsatın doğduğu görüşünü paylaşır. İki ülke ilişkileri normalleştirme, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygı temelinde bir barış anlaşmasına varma niyetini yeniden teyit ediyor"dendi. Gelişme olumlu yankı yarattı.

Bildirinin basına yansımasından sonra  Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ile Azerbaycan arasında bazı somut güven artırıcı adımların atılması kararına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi ile Ermenistan Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan ortak açıklamayla duyurulan, iki ülke arasında bazı somut güven artırıcı adımların atılması kararından memnuniyet duyuyor; ilave güven artırıcı adımlar benimsenmesi konusunda görüşmelere devam edilmesi kararını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, ABD'nin Ermenistan ve Azerbaycan'ın iki Azerbaycanlı ve otuz iki Ermeni tutuklunun serbest bırakılacağı yönündeki duyurusunu memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Miller, "Bu taahhüt, taraflar bir barış anlaşmasını sonuçlandırmak ve ilişkileri normalleştirmek için çalışırken önemli bir güven artırıcı tedbiri temsil ediyor" dedi ve şöyle devam etti: "Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ı, Güney Kafkasya halkı için daha barışçıl ve müreffeh bir geleceğin temellerini atma yönündeki ortak çabalarından dolayı takdir ediyoruz" 

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki  anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

NATO'nun Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Javier Colomina da, Ermenistan ve Azerbaycan'ın ortak açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Colomina sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ermenistan ve Azerbaycan'ın tutukluların karşılıklı serbest bırakılmasını, diğer güven artırıcı tedbirleri ve bir barış anlaşmasına varılması yönünde açık bir kararlılığı duyuran ortak açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Colomina, "NATO bu çabaları ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini güçlü bir şekilde destekliyor" dedi.

Borrell, X (twitter) kanalındaki gönderisinde, "AB, Ermenistan ve Azerbaycan'ın tutukluların karşılıklı serbest bırakılmasını ve diğer güven artırıcı önlemleri açıklayan ortak açıklamasını memnuniyetle karşılıyor; bu önemli bir siyasi adımdır. Bölgede barışı sağlamak için tarihi bir şans var ve bu çabaları desteklemeye kararlıyız" dedi.

Eski HDP milletvekili Garo Paylan da, X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan’ın esirlerin karşılıklı bırakılması için yaptıkları ortak açıklamayı “Harika haber!” sözleriyle  karşıladı. 

Paylan’ın, konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle: 

“Harika haber! Ermenistan ve Azerbaycan’ın esirlerin karşılıklı bırakılmasını müjdeledikleri ortak açıklamasının barış yolunda bir milat olmasını diliyorum. Barışın yolu bu tip güven artırıcı adımlarla açılacaktır. Kalıcı bir barış için hep beraber sorumluluk alalım."

Kategoriler

Güncel