Paşinyan: 2020'deki üçlü bildiride Zengezur koridoru yok

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Güvenlik Zirvesi için gittiği Münih'te Ermeni toplumu temsilcileriyle buluştu, gündemdeki gelişmelere değindi.

Paşinyan, 9 Kasım 2020 tarihli (Rusya,Ermenistan, Azerbaycan arasında imzalanan) üçlü bildiriye ve Azerbaycan’ın “Zangezur Koridoru”na ilişkin söylemine değinerek şöyle konuştu:

“9 Kasım 2020 tarihli üçlü bildirinin 9. maddesinde Ermenistan topraklarından bir koridor geçecek diye bir şey yok, böyle bir şey bulamazsınız. Ermenistan’ın herhangi bir bölgesini başka bir ülke kontrol edecek diye bir şey yok. Bölgesel iletişimden bahsediyoruz. Tutumumuzu tam olarak ortaya koyabilmek için 'Barış Kavşağı' projesini oluşturduk ve önerdik. Bu bizim vizyonumuz.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın söyleminin artık tehlikeli olduğunu kaydeden Ermenistan Başbakanı Paşinyan şöyle konuştu: “Bu tehlikelerle nasıl başa çıkabiliriz? Öncelikle uluslararası ilişkilerde bunun yönetilmesi gerekiyor. 'Barış Kavşağı' projesinin düşünülmesinin sebeplerinden biri şuydu:  Azerbaycan kimseye yol vermek istemediğimiz izlenimini yaratmaya çalışıyordu. Öte yandan Hem Rusya hem de Azerbaycan önceki maddelerdeki yükümlülüklerini tamamen ihlal ettiler, bugün Dağlık Karabağ’da Ermeni yok. Bu aynı zamanda Dağlık Karabağ’da konuşlanmış ve amacı Dağlık Karabağ Ermenilerini korumak olan Rus barış gücünün de sorumluluğundadır.”