Mirzoyan: Sınırların bir an önce açılmasını istiyoruz

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, "Ermenistan Cumhuriyeti olarak samimi şekilde devlet sınırlarının bir an önce açılmasını istiyoruz. Diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve insanlar ve kültürler arasında temasların artmasını istiyoruz" dedi.

Mirzoyan,  1-3 Mart tarihlerinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nda Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı. 

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle geçen forumun düzenlenmediğini anımsatan Mirzoyan, depremin ardından Türkiye'ye gelerek afetten etkilenen bölgeleri ve Ankara'yı ziyaret ettiğini dile getirdi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki kara sınırının iki ülkeyi ziyaret eden üçüncü ülke vatandaşlarının geçişine açılması için anlaşmaya varıldığını hatırlatan Mirzoyan, bunun yalnızca üçüncü ülke vatandaşları için değil, aynı zamanda Ermenistan ve Türkiye'deki diplomatik pasaport sahibi kişiler için de geçerli olacağını aktardı.

Mirzoyan, ayrıca tarihi Ani Köprüsü'nün yeniden restorasyonunun söz konusu olduğunu belirterek sınır bölgelerindeki altyapıların ve yolların inşası konusunda da bazı anlaşmalara varıldığını hatırlattı.

Mirzoyan, "Ermenistan Cumhuriyeti olarak samimi şekilde devlet sınırlarının bir an önce açılmasını istiyoruz. Diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve insanlar ve kültürler arasında temasların artmasını istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

İki ülke arasındaki sınırların açık olmasının ne gibi faydalar sağlayacağına ilişkin soruya Mirzoyan, "Bunun getireceği faydaları açıktır. Öncelikle sıradan insanlar için çok önemli. İlişkilerin gelişmesi, ekonomik ilişkilerin gelişmesi ilk önce insanlara fayda sağlayacak ve Ermenistan vatandaşlarının çoğu bunun bilincinde." yanıtını verdi.

Azerbaycan ile hangi pürüzler var?

Mirzoyan, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerine ilişkin olarak, taraflar arasında birtakım sorunlar olduğunu, bunlardan bazıları hakkında Azerbaycan ile anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Mirzoyan, iki önemli konuda tarafların yaklaşımının farklı olduğunu ifade etti. Mirzoyan'a göre, bu sorunların ilki iki ülke sınırlarının belirlenmesi ilkeleri, diğerinin bölgesel bağlantı ve ulaşım hatları.

Mirzoyan, Ermenistan olarak "sınırların belirlenmesi ve çizimini öngören demarkasyon sürecinin 1991'de imzalanan Almatı Bildirgesi çerçevesinde olması gerektiğini" savunduklarını ifade etti.

Hiç kimsenin yeni sınırlar çizme yetkisinin olmadığını belirten Mirzoyan, "Erivan yönetimi bu bildirgenin barış anlaşması taslağında yer almasını istiyor" dedi.  Mirzoyan, bu konuda Azerbaycan'dan olumlu yanıt alamadıklarını söyledi.

Mirzoyan, "bölgedeki tüm bağlantı ve ulaşım hatları" hakkında da , "Ulaşım yollarının açılmasında istekliyiz. Öncelikle bu bölgesel ulaşım bağlantılarının açılması bizim için de çok önemli ve bize de ekonomik faydalar sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Gündeme getirdikleri "barış kavşağı" projesinin ekonomik açıdan önemli ve bölgede kalıcı barışın garantörü olacağını öngördüklerini  kaydeden Mirzoyan bölgedeki ulaşım yollarının "bulundukları ülkenin egemenliği ve yargı yetkisi altında olması gerektiğini" savundu.

Mirzoyan, "Eşitlik, mütekabiliyet ilkeleri önemli. Süreç, bu ilkeler üzerine inşa edilmeli." diye konuştu.

Ermenistan Dışişleri Bakanı, Azerbaycan'dan geçecek ulaşım yolları için de aynı eşitlik ilkesinin geçerli olacağını, buradan geçen yollarla ilgili aynı yetkilerin Bakü yönetimine ait olması gerektiğini ifade etti. Mirzoyan, söz konusu çerçeveye Azerbaycan tarafının uygun görüş vermediğini iddia etti.

"Ermenistan-Azerbaycan barışı, iki ülke ve bölgeye ne tür fırsatlar ve imkanlar sunacak?" sorusuna Mirzoyan, "Barışın faydalarından bahsetmek biraz anlamsız olur. Çünkü barışın getireceği faydalar açıktır. Bu, tartışma götürmez bir konudur." yanıtını verdi.

Mirzoyan, "Halklarımızın barışa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Dünyadaki diğer halklar gibi, halklarımız barışa layıklar ve devamlı ebedi düşmanlığa biz hiçbirimiz mahkum değiliz. Bizim şu an gerçekten barış imkanımız var." değerlendirmesini yaptı.

AB ile işbirliği

Ermenistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşmasına ilişkin soruya ise Mirzoyan, farklı alanlarda AB ve Avrupa ülkeleriyle ilişkileri derinleştirmeyi sürdürdüklerini ve çok yoğun siyasi diyalog içinde oldukları yanıtını verdi.

Mirzoyan, Ermenistan'ın ekonomik direncini ve ekonomik kaynaklarını çeşitlendirmesini sağlamak için Avrupa ile işbirliği içinde olduğunu dile getirdi.

"Avrupa Birliği'yle ilişkilerimizi daha da derinleştirmek istiyoruz." diyen Mirzoyan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın, "Avrupa Birliği Ermenistan'la ilişkileri derinleştirmeye ne kadar hazırsa Ermenistan da o kadar hazırdır." ifadesini aktardı.​​​​​​​

Kategoriler

Güncel