Azerbaycan barış anlaşması için dört köyün iadesini şart koşuyor

Bakü yönetimi, normalleşme anlaşmasına varma çabalarının durakladığı bir dönemde Ermenistan hükümetine dört sınır köyünün kontrolünü bırakması için resmen çağrıda bulundu.

Azerbaycan Başbakan Yardımcılığı'ndan yapılan açıklamada, "Ermenistan'ın işgali altında olan ve  eksklav (dış bölge) olmayan dört köy tartışmasız Azerbaycan'a aittir ve derhal iade edilmelidir" denildi.

Şahin Mustafayev'in ofisi, "Dört dış yerleşim köyünün iadesi meselesi sınır belirleme süreci çerçevesinde çözülecek" dedi.

Talep, Mustafayev ve Ermeni mevkidaşı Mher Grigoryan'ın iki ülkenin sınırlarının belirlenmesi konusundaki son toplantılarını yapmalarından sadece iki gün sonra geldi.

Ermenistan'ın müzakere ekibinden alınan bilgiye göre, bu görüşmelerde esas meselelerde ilerleme kaydedilmedi, usul meseleleri üzerinde duruldu.

Bakü'nün talep ettiği dört köyün tümü, Ermenistan'ın kuzeydoğusundaki Tavuş bölgesi ile Azerbaycan'ın kuzeybatısındaki Gazah bölgesi arasındaki sınırda yer alıyor.

Paşinyan’dan açıklama

Öte yandan Başbakan Paşinyan düzenlediği basın toplantısında Tavuş bölgesinin idari sınırları içindeki herhangi bir köyün Azerbaycan’a devredilmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Paşinyan’a göre ancak o bölgede değiştirilecek yollar var, çünkü şu an için ulaşımın bir kısmı Azerbaycan topraklarından geçiyor.

Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır tespitinin, Tavuş bölgesinden başlayacağını düşünüyor. Başbakan bu konuda şunları söyledi:

“Tavuş bölgesinden herhangi bir yerleşimin devredilebileceği yönündeki iddialar kabul edilemez ve saçmadır.

Lakin bu haritayı ele aldığımızda, görüyoruz ki, örneğin Voskepar köyü bölümündeki yolun bir kısmı de jure (hukuki açıdan) Ermenistan hattını kesiyor ve sonra tekrar Ermenistan topraklarına giriyor.

Daha önceki görüşmelerde, bu konuyu şu şekilde çözme yaklaşımı vardı:

Yolun o kısmını elimizde tutalım, başka bir yerden ona eşdeğer toprak verelim, fakat sonra, şimdi ben kendim de, buna gerek olmadığı sonucuna vardık, çünkü bu ek belirsizlikler yaratıyor.

Birkaç küçük parça var, zararı yok, farklı bir şekilde yeniden inşa edeceğiz.

Ben bu konuda talimat verdim bile ve yakında oraya gidip, köylerimizde yaşayanlara ne düşündüğümü ve neden böyle düşündüğümü açıklayacağım.”

ABD’den Zengezur uyarısı

Bu arada Asbarez sitesinin haberine göre ABD, Azerbaycan'ın Ermenistan üzerinden Nahcivan'a uzanan bir "kara koridoru" talebinin silahlı çatışma riskini artıracağı uyarısında bulundu

Habere göre ABD istihbaratı tarafından yapılan bu değerlendirme, Pazartesi günü Kongre'ye sunulan yıllık Dünya Çapında Tehdit Değerlendirmesi raporunda yer aldı.

Raporda, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gergin kalması muhtemeldir" denildi ve şöyle devam edildi:

"Bununla birlikte, ikili bir barış anlaşmasının olmaması, askeri güçlerin yakınlığı, ateşkes uygulama mekanizmasının bulunmaması ve Azerbaycan'ın Ermenistan'la müzakerelerde hedeflerini ilerletmek için askeri baskı kullanmaya hazır olması devam edecek".

Raporda, "Dağlık Karabağ yönetiminin etnik Ermenilerden Azerilere geçmesi ve Azerbaycan'ın, bir kara koridoruna erişim talebi, silahlı çatışma riskini artıracaktır" vurgusu yapıldı.

(Civilnet, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel