Yeni podcast: Azınlık Halleri

Hrant Dink Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Bolis Enstitüsü podcast yayınına başladı. İlk konuk Samim Akgönül.

 ‘Azınlık Hâlleri' adlı podcast kanalında; 'Azınlık kimdir? Azınlık hakları nasıl ortaya çıktı ve nasıl dönüştü? Türkiye’de ve dünyada azınlık olmak ne anlama geliyor? Azınlık hakları Türkiye’deki sivil toplumun ne kadar gündeminde?' gibi sorular çerçevesinde sohbetler gerçekleştirilecek. Seride, azınlık hakları alanındaki tarihsel ve güncel gelişmeler, Türkiye’deki azınlıkların sosyo-kültürel yaşamları ve sivil toplum alanındaki azınlık haklarıyla ilgili faaliyetler uzmanlarla tartışılacak. Ayrıca Türkiye’deki azınlıkların hikâyelerine ve deneyimlerine kulak verilecek. Seri boyunca, ulusal ve uluslararası alanda azınlık hakları politikaları, azınlıkların yaşadıkları hak temelli sorunlar, bu sorunlara dair çözüm önerileri ve mücadele yöntemleri gibi konular da ele alınacak.

'Azınlık Hâlleri' podcast kanalı, 2021 yılında başlayan 'Azınlık Hakları Akademisi' projesinin bir parçası olarak kurgulandı. Proje, azınlık hakları konusunda farkındalığı artırmayı ve savunuculuğu teşvik etmeyi hedefliyor ve bu konuda yeni fikirler ve projeler elde etmek için uygun ortamı yaratmayı amaçlıyor.

İlk konuk Samim Akgönül
Enstitü’den yapılan açıklamada “‘Azınlık Hâlleri’nin bu bölümünde konuğumuz Samim Akgönül ile azınlık kavramını ve kavramın nasıl dönüştüğünü konuştuk. Uluslararası hukukta üzerinde ortaklaşılmış bir tanım olup olmadığı, azınlık olmanın kriterleri ve 'yeni azınlıklar'ın kimler olduğu konularını tartıştık” ifadelerine yer verildi. 

Podcast serisine hrantdink.org adresinden ve vakfın sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir. 

Hrant Dink Vakfı bünyesinde kurulan BOLİS Enstitüsü, Türkiye’de tarih, sosyoloji, kültür alanlarında çoğulculuğu merkezine alan, milliyetçilik, ırkçılık ve cinsiyetçilikten uzak, disiplinlerarası alternatif çalışmaların üretilmesine ve araştırmacıların yetişmesine destek olmayı amaçlayan bir birim. Çoğulcu ve demokratik bir tarih yazımı, kapsayıcı kültür-sanat çalışmaları, çokkültürlü soyut ve somut kültürel mirasın tanınması ve korunması amacıyla yürütülen çalışmalar için bir merkez olmayı amaçlıyor.

Kategoriler

Güncel