NATO: Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Güney Kafkasya turu düzenliyor. Stoltenberg'in son durağı Ermenistan oldu.

Başbakan Nikol Paşinyan,  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i Güney Kafkasya turunun son durağı olan Ermenistan'da ağırladı.

Muhataplar, Ermenistan-NATO işbirliğine ilişkin konuları ele aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve  Başbakan Nikol Paşinyan Yerevan'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirten Stoltenberg "Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refah için birlikte çalışarak ortaklığımızı güçlendirmeye devam edeceğimizi umuyorum" dedi.

Stoltenberg'e göre, yıllar süren çatışmaların ardından bugün Ermenistan ve Azerbaycan kalıcı barışa ulaşma fırsatına sahip.

Stoltenberg "Bugünkü toplantıda Güney Kafkasya'da istikrarın önemini tartıştık, bu Avrupa-Atlantik güvenliği açısından önemlidir. Bugün Ermenistan ve Azerbaycan, yıllar süren çatışmaların ardından kalıcı barışa ulaşma şansına sahip. Bu nedenle iki ülkeyi ilişkilerin normalleşmesinin önünü açacak bir anlaşmaya varmaya çağırıyorum" dedi.

Jens Stoltenberg ayrıca  Ukrayna savaşına da değinerek Ermenistan'ın Ukrayna ile dayanışmasını memnuniyetle karşıladı.

Paşinyan ise "Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi gündemine bağlıyız" dedi ve şöyle konuştu:

“Türkiye ile 2022’de varılan ve daha sonra yeniden onaylanan anlaşmaların uygulanmasının, Güney Kafkasya bölgesinde istikrarın sağlanmasında olumlu etki yaratabileceğini görüyoruz"

Paşinyan "Genel Sekreter ile görüşmemizde ayrıca Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin reform gündemini de tartışma fırsatı bulduk, bu sürecin herhangi bir devlete yönelik olmadığını, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin savunma yeteneklerinin artırılmasını, Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü sağlamayı amaçladığını vurguladım.” dedi.

NATO Genel Sekreteri ilk olarak 17 Mart'ta Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile buluştu.

Jens Stoltenberg ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, baş başa görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

Güney Kafkasya bölgesinde barışın önemine vurgu yapan Jens Stoltenberg, Azerbaycan ve Ermenistan'ın uzun süredir devam eden çatışmaların ardından artık kalıcı barışa ulaşma fırsatına sahip olduğunu söyledi.

NATO  Genel Sekreteri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "saldırganlığının" devam ettiğini ve Azerbaycan'ın "gerekli insani yardımı" sağladığını vurgulayarak, "Ukrayna'daki durum çok ciddi olduğundan daha fazla yardıma ihtiyaç var" dedi.

İlham Aliyev de, Ermenistan ile barış müzakereleri ve enerji güvenliği konularını görüştüklerini söyledi.

Aliyev, Ermenistan'la barışa eskisinden daha yakın olduklarını belirtti.

Stoltenberg,  Azerbaycan'da Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile de bir araya geldi.

Azerbaycan'ın NATO ile ortaklık çerçevesinde diğer alanlardaki faaliyetlerini takdirle karşıladığını belirten Stoltenberg, "Azerbaycan ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri ile sıkı işbirliği Azerbaycan-NATO ilişkilerine de önemli ölçüde katkı sağlayacaktır." dedi.

Stoltenberg 18 Mart Pazartesi günü Tiflis'te ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili ve Başbakan Irakli Kobakhidze ile görüştü.

Ermenistan'ın Rusya ile ilişkilerinin gerginleştiği ve Paşinyan hükümetinin Rusya liderliğindeki KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) ittifakındaki çalışmalarını askıya aldığı bir dönemde bu ziyaret önem taşıyor. 

Kategoriler

Güncel