Sandy kasırgası ABD’yi vuracak

Jamaika, Küba ve Bahamalar’da 65 kişinin ölümüne neden olan Sandy kasırgasının, bugün New York ve New Jersey bölgesinden başlayarak ABD’nin doğu bölgesine giriş yapması bekleniyor. Kasırganın etkisinin Phiadelphia, başkent Washington DC, Baltimore ve Boston’a kadar uzanacağı belirtiliyor. Kasırganın, kuzey ve batıdan gelen soğuk hava dalgalarıyla birleşecek olması nedeniyle, son 30 yılın en büyük kasırgası olabileceği uyarıları yapılıyor.

ABD’nin doğu eyaletlerinde etkili olması beklenen Sandy kasırgası için vatandaşlar son hazırlıklarını yapıp evlerine kapandı. Gün boyunca alınacak tedbirler konusunda uyarılarda bulunan yetkililer, kimsenin evden çıkmaması gerektiğini hatırlattı.

Belediyeler vatandaşları telefonla arayarak bodrum katlarında yaşayanları yalnız kalmamaları konusunda uyarıyor. Su baskınına uğrayabilecek ev sahipleri önce akrabalarına, akrabası olmayanlar ise belediyelere ait barınma tesislerine yönlendiriliyor. Doğu kıyısında bulunan birçok eyalette okullar bugün kapalı olacak. ABD Başkanı Barack Obama, eyaletlerde muhtemel tehlikelere karşı bütün tedbirlerin alınması talimatını verdi. Elektrik kesintilerinin yer yer iki hafta sürebileceği belirtildi.

New York’ta metro ve otobüs seferleri iptal

New York’ta metro ve otobüs seferleri iptal edildi. Kasırga etkisini kaybedene kadar ulaşım normale dönmeyecek. Şehirlerarası köprü ve tüneller kapatıldı. Atlantik Okyanusu üzerinden büyük dalgalarla karaya vurması beklenen Sandy’nin beraberinde yağış, fırtına ve hatta kar yağışı getireceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji uzmanları aşırı yağış konusunda Amerikalıları uyardı. Fırtınada asıl tedirgin olunması gerekenin su baskınları olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle fırtınayla başlayacak şiddetli yağış sonrası oluşabilecek sel baskınlarının büyük maddi zarara yol açabileceğini ifade ediyor.

Ulusal Kasırga Merkezi Direktörü Rick Knabb, fırtına sonrası oluşabilecek dev dalgalara dikkat çekti. New York ve New Jersey’de dalga boylarının 3 buçuk metreye varabileceğini ifade eden Knabb, “Binlerce insan bu dev dalgalardan zarar görebilir” dedi.

Havaalanları da kapatıldı

Kasırga nedeniyle kıyı bölgelerindeki havaalanları uçuşa kapatıldı. Amerikan Hava Yolları, 4 bin 700 uçuşun iptal edildiğini duyurdu. Havayollarından yapılan açıklamada iptal edilen uçuşların 3 bin 680’inin yurtdışından ABD’ye gelecek uçuşlar olduğu kaydedildi. Bunların çoğunluğu ise New York merkezli uçuşlar oluşturuyor. Washington, Philadelphia ve Boston da uçuşların iptal edildiği diğer bölgeler oldu.

Kategoriler

Güncel Dünya