Mazlum Der: Azerbaycan’da hak ihlalleri artıyor

Mazlum Der, Azerbaycan’dan gelen 2011 hak ihlalleri raporunu açıkladı. İnsan hakları örgütünden Azerbaycan’a sert eleştiriler var.

Mazlum Der Genel Sekreteri Av. Şerife Gül Arıman ve Genel Sekreter Yardımcısı Üzeyir Yiğit’ten oluşan heyetini ocak ayında Azerbaycan’a gönderdi. İncelemelerin ardından hazırlanan rapor açıklandı.

2009’dan bu yana Azerbaycan’ın hak ihlalleri konusunda uluslar arası platformlarda ciddi eleştiriler aldığı belirtilen raporda ‘muhaliflerin hareket alanının kısıtlaması, düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanımına ilişkin sınırlamalar getirilmesi, bireylerin ve medyanın baskı altında tutulmak istenmesi’   temel eleştiriler olarak dikkat çekiyor.

Raporda Azerbaycan anayasasının katılığı, adalet mekanizmasının işletilmemesi, hukuk sisteminde ki keyfi uygulamalara dikkat çekilerek “muhalefet partileri muhalif kanaat önderleri üzerinde ciddi bir baskı hissedilmekte ve ülkedeki uygulamalar Ortadoğu ülkelerinde gördüğümüz tipik bir polis devleti uygulamalarını andırmaktadır” denildi.

Son aylarda uygulanan başörtüsü yasağının Türkiye’de pratiğe benzetilen raporda birçok eğitim hakkı ihlali, siyasi partilere yönelik haksız tutuklamalar ve keyfi gözaltıların gerçekleştiğine dikkat çekti.  

Mazlum Der raporunda Azerbaycan yönetimine şu uyarılarda bulundu:

*İnanç özgürlüğü alanında halen anlaşılmaz sebeple mevcut olan başörtüsü yasağı sorunu acilen çözülmeli

*Temel ve dini özgürlükleri sınırlandıran yasal mevzuatın uluslar arası normlara uygun hale getirilmeli

*Toplu yapılan dini merasimlere yönelik engellerin kaldırılmalı

*Mahkemelerde ve bürokraside devam eden rüşvet ve adam kayırma gibi uygulamaların üzerine gidilerek adil yargılananın önünün açılmalı

*Güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımından kaynaklanan ihlallerin önüne geçilerek, haksız tutuklama ve keyfi gözaltı uygulamalarına son verilmeli

*Gözaltına alınan kişilere ilişkin ailelere yönelik bilgilendirmelerde şeffaf olunması ve gözaltı merkezlerinin uluslar arası denetimlere açılmalı

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz