Akademisyenlerden açlık grevleri için yapıcı diyalog çağrısı

Açlık grevleri 50. gününe girerken Türkiye ve dünyanın çeşitli üniversitelerinde çalışan akademisyenler açlık grevleri ile ilgili bir bildiri yayınladı. Bine yakın akademisyenin imzaladığı bildiride ‘yapıcı diyalog’ çağrısında bulunuldu.

Türkiye’den ve dünyadan bini aşkın akademisyen, cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ile ilgili bir bildiri yayınladı. Yaşar Kemal’in ‘Ölümleri seyretmek insanlığa yakışmaz’ çağrısıyla harekete geçtiklerini belirtilen kampanya yürütücüleri, bildirilerinde açlık grevlerinin ölüm sınırına dayandığı uyarısını yaparak, hükümete grevcilerin talepleri ile ilgili olarak ‘yapıcı diyalog’ başlatması çağrısı yaptı.

Açlık grevinde bulunanların taleplerinin temel insan haklarına dayanmakta olduğu belirtilen bildiride, Türkiye’deki gelişmelerin dünyanın her yerinden yakından izlendiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı’nın ortaya çıkabilecek olan insanlık trajedisinden şahsen sorumlu olduklarına dikkat çekildi.  Açıklamada 2000 yılındaki ölüm orucuna yapılan müdahale sonrasında ortaya çıkan tahribatlar hatırlatılarak, Kürt sorunun barışçıl çözümü için zayıf olan demokratik ortamın tamamen ortadan kalkacağı uyarısında bulunuldu.  

Bildiriyle birlikte bazı akademisyenler de mesajlar yayınladı. Columbia Üniversitesi’nden antropoloji alanında dünyanın en önemli otoritelerinden biri kabul edilen Prof. Michael Taussig, “Türkiye devletine: lütfen bu cesur tutukluların sağlık ve refahı için derhal harekete geçiniz” çağrısına bulundu. Günümüz feminist teorsinin önemli temsilcisi sayılan Prof. Judith Butler da ‘Türkiye hükumeti, yaşadıkları adaletsizliği hayatlarını tehlikeye atarak teşhir eden bu tutuklularla ciddi diyaloğa girmelidir’ dedi.

Noam Chomsky ise “Tutukluların diyalog için her şeyi göze alarak yükselttikleri bu haklı çağrıya hızla ve uygun bir şekilde cevap verilmesini gerektirir, gecikmeksizin” çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Büşra Ersanlı da, 'açlık grevindeki tutukluların birçoğu arkadaşım ve talepleri meşrudur' dedi.

Kampayaya ulaşmak için tıklayınız

İmzacılarCan Ağar, Ahmet Hamdi Akkaya, Emek Alıcı, Ahmet Alış, Seda Altuğ, Shiler Amini, Mizgin Müjde Arslan, Dr. Mehmet Asutay, Ebru Avcı, Dr. Bilgin Ayata, U. Rezan Azizoğlu, Hanifi Barış, Luqman Barwari, Oyman Başaran, Dr. Bahar Başer, Dr. Derya Bayır, Fırat Bozçalı, Dr. Katharina Brizić, Adnan Çelik, Ümit Çetin, Cuma Çiçek, Özgür Çiçek, Ayça Çiftçi, Deniz Çiftçi, Dr. Barzoo Eliassi, Engin Emre Değer, Esin Düzel, Burcu Ege, Delal Aydin Elhuseyni, Muhammed Mesud Fırat, Bahar Şahin Fırat, Özlem Galip, Başak Gemici, Frangis Ghaderi, Onur Günay, Azat Z. Gündoğan, Saed Kakei, Fethi Karakeçili, Maryam Kashani, Dr Janroj Keles, Yeşim Mutlu, Dr. Nilay Özok, Dr. Cengiz Güneş, Serra Hakyemez, Wendy Hamelink, Murat Issı, Mithat İshakoğlu, Erkan Karaçay, Elif İnal, Dr. İclal Ayşe Küçükkırca, Dr. Kamran Matin, Caroline McKusick, Dilan Okçuoğlu, Ergin Opengin, Ömer Özcan, Dr. Hisyar Özsoy, Prof. Dr. H.Neşe Özgen, Berivan Sarıkaya, Dr. Besime Şen, Dr. Birgül Açıkyıldız Şengül, Ruken Şengül, Dr. Serdar Şengül, Dr. Prakash Shah, Christian Sinclair, Prof. Dr. Nükhet Sirman, Ülker Sözen, Marcin Starzewski, Kelly Stuart, Dr. Engin Sustam, Dr. Raja Swamy, Mohammed Ali Yaseen Taha, Dr. Latif Taş, Salima Tasdemir, Ömer Tekdemir, Dr. Sebahattin Topçuoğlu, Dr. Nazan Üstündağ, Dr. Kamala Visweswaran, Müge Yamanyilmaz, Serkan Yaralı, Gülistan Yarkın, Prof. Dr. Mesut Yeğen, İsmail Hakkı Yiğit, Dilan Yıldırım, Emrah Yıldız, Çağrı Yoltar, Dr. Zafer Yörük, Ayşe Seda Yüksel, Welat Zeydanlıoğlu, Max Zirngast

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Akademisyenler