Eçmiadzin'den İstanbul Patrikhanesi'ne seçim tavsiyesi

Ana Taht Kutsal Eçmiadzin’de Diyakosluk Temsilciler Meclisi IV. Toplantısı gerçekleştirildi. Oturumda kilise ve ulusal yaşama ilişkin sorun ve konular büyüteç altına alınırken, İstanbul Ermeni Patrikhanesi de gündemde yer aldı. Patriklik seçimlerinin bir an önce yapılması gerektiğinin belirtildiği toplantıda, Gatoğigos Karekin II’nin bu yönde tavsiyede bulunması için telkinde bulunulması kararlaştırıldı.

1-3 Kasım tarihleri arasında Eçmiadzin’de gerçekleşen toplantı çalışmalarına Kudüs ve Türkiye Ermenileri patrikhanelerinden temsilciler de katıldı. Toplantıda Dünya Ermenileri Gatoğigosluğu, Ermenistan ve Eçmiadzin’e bağlı Diaspora’daki önderliklerden toplam 32 dini önder katıldı.

Kiliseye bağlı sivil temsilciler ve Yüksek Ruhani Konsey üyelerinin de hazır bulunduğu toplantılara Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Başbakan Tigran Sarkisyan katılarak birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın bu ilgisi delegeler tarafından memnuniyetle karşılanırken ilk oturumda, Ana Taht Kutsal Eçmiadzin, Kilikya Gatoğigosluğu, Kudüs ve Türkiye Ermenileri Patrikhaneleriyle ilişkilere dair ortak bir rapor okundu.

Temsilciler Meclisi, Kudüs Patrikhanesine ilişkin olarak, Patriklik seçimlerinin gerçekleştirmesi çalışmalarında Patriklik kaymakamına desteklerini ifade etti. Meclis, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nin Türkiye Ermenilerinin yaşamındaki önemli rolünü vurgulayarak, Patrikhane’nin şimdiki durumuna ilişkin kaygısını da ifade etti. Patrik Mesrob II’nin sağlık durumundan ötürü görevinin başında olmaması nedeniyle, Gatoğigos Karekin II’ye, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhani Meclisi’ne, Patrikhane’nin pekişmesi ve Türkiye Ermenilerinin esenliği için, yeni patriklik seçimleri düzenlenmesi tavsiyesinde bulunması için telkinde bulunulması kararı alındı.

Temsilciler Meclisi bu vesileyle Türkiye hükümetinde, harap durumdaki Ermeni kilse ve manastırlarını onarması ve bunların kanuni anlamda devamları niteliğindeki Ermeni Kilisesi ve Ermeni cemaatine iade etmesini talep etti.

Suriye’deki duruma ilişkin olarak Şam Diyakosluğu ruhani önderi Piskopos Armaş Nalbandyan bilgi verdi. Diyakosluk Meclis Suriye’deki duruma ilişkin kaygısını ifade etti, Suriye Ermeni toplumuyla dayanışmasını ifade etti.

Diyakosluk Meclisi, Meclisin bundan böyle adını “Ermeni Kilisesi Kilise Temsil Meclisi” olarak değiştirmeye ve delege ruhani oranının üçte birden üçte ikiye çıkarılması yönünde ilkesel karar aldı.

Kategoriler

Güncel Ermenistan