Anadilde savunmada son söz yine Türkçe

Mahkemelerde Anadilde savunma yapılmasını sağlayacak olan düzenleme ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Anadilde savunma sadece yargılamanın iki aşamasında sözlü olarak kullanılabilecek, hâkim ‘yargı sürüncemede kalıyor’ diyerek hakkı engelleyebilecek. Türkçe bilen sanıklar, anadillerini yazılı olarak ya da soruşturma aşamasında kullanamayacak, yargılamada sorulara Türkçe yanıt verilecek, son söz Türkçe söylenecek.

Milliyet gazetesinden Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre düzenlemede ciddi sınırlamalar mevcut.

Habere göre;

*Meramını Türkçe anlatabilen ancak anadilinin farklı olduğunu beyan edenler duruşmalar boyunca anadilini kullanamayacak. Sadece iddianamenin okunması ve esas hakkındaki mütaalanın verilmesi aşamalarından sonraki savunmayı anadilinde yapabilecek. Bunun için de kendi tercümanını duruşma salonuna getirmek zorunda olacak. Sanıklar, kimlik tespiti, ara talepler, sorulara yanıt verdikleri aşamalarda yine anadillerini kullanamayacak.

*Düzenlemede, bu imkanın yargılamanın sürüncemede bırakılması amacına yönelik olarak kötüye kullanılamayacağı da belirtildi. Düzenlemedeki muğlak ifade, bu konudaki takdiri mahkemelere bırakıyor. Özellikle KCK gibi davalarda mahkemeler, “amaç sürüncemede bırakmak” diyerek anadilde savunma yapılmasını engelleyebilecek.

*Maddenin, beklentilerin aksine, “Soruşturma ve kovuşturma aşamalarında isteyen, kendini daha iyi ifade edebileceği dilde ifade eder” gibi bir genel düzenleme şeklinde yapılmaması, soruşturma, kimlik tespiti, çapraz sorgu gibi aşamalarda anadilin kullanılamamasına da yol açacak. Bu nedenle, birçok mahkumun, bu aşamalarda Türkçe ifade vermeyi yine reddedebileceği ve davaların tıkanabileceği belirtiliyor.

* Düzenleme uyarınca yazılı savunmalar Türkçe yapılacak, sorulara Türkçe yanıt verilecek ve ayrıca sanığın son sözü sorulduğunda bile Türkçe yanıt vermesi gerekecek.

 

Kategoriler

Güncel Gündem