Azınlıklara ait taşınmazların yarısından fazlası iade edilmeyecek

Azınlıklara ait taşınmazların iadesi için başlatılan çalışma sürüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, başvuruları 27 Ağustos’ta sona eren bin 560 taşınmaz için gerekli değerlendirmelerin henüz yüzde 10’unu tamamladı. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, değerlendirmesini tamamladıkları 165 taşınmaz eserden 90’ına red kararı verdiklerini söyledi.

Samsun'daki ziyareti sırasında gazetecilere açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, azınlıklara ait taşınmazların iadesi için başlatılan çalışma hakkındaki son durumu değerlendirdi. Değerlendirmeye alınan 165 mülkten 70’ine ait başvuruyu olumlu bulduklarını ve 15 tanesi için de tazmin kararı aldıklarını ifade eden Genel Müdür Ertem, çalışmalara devam ettiklerini kaydetti. 

Vakıf eserlerinin durumunu gözden geçirmek ve incelemelerde bulunmak üzere Samsun’a gelen Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesindeki eserleri gezdi. Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, Sanat Eserleri Yapı işleri Daire Başkanı Suat Faruk Giray ve Samsun Bölge Müdür Vekili Cengiz Bedir ile Seyyid Kudbiddin Türbesi ve Cami’nde incelemelerde bulunan Genel Müdür Ertem, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Ülke genelindeki restorasyon ve ticari yatırımlara gelecek yıl devam edeceklerini ifade eden Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem,'Son 10 yıldır vakıflar alanında önemli hizmetlerimizi var. Bunlar içinde restorasyon olsun yatırım olsun, bunları aynı hızla devam ettireceğiz. Yeni projeler yok. Restorasyon ve yatırımlara devam edeceğiz. Restorasyonu gereken camilerimiz, hanlarımız, hamamlarımız ne varsa tamamının program dahilinde restorasyonunu yapacağız. Ticari mahiyette de yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz.' dedi. 

Azınlıklara ait el konulan mülklerin 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu kapsamında geri iadesine ilişkin yürütülen çalışmalara da değinen Genel Müdür Ertem, '27 Ağustos 2012 tarihinde bunların müracaatları sona ermişti. 115 vakıf, bin 560 taşınmaz için müracaat etti. Şimdi değerlendirmelerini yapıyoruz. Kanun kapsamında iade edilmesi gereken yerlerin karların vakıflar meclisi olarak aldık, alıyoruz. Bu güne kadar 165 taşınmazla alakalı değerlendirme yaptık. 90 için ret kararı verdik. 70’ine olumlu karar verdik. Sanıyorum 15 tanesi için de tazmin kararı verdik. Yani biz değerlendirmede daha yüzde 10 seviyesindeyiz. Önümüzde daha zaman var. Rum, Ermeni, Musevi vakıflarının müracaatlarında yoğun olarak Rum ve Ermeni vakıflarına ait. Ayrım yapmadan değerlendirmeye devam ediyoruz.' bilgisini verdi.